Doğa MücadelesiManşetYerel

Karaburun Kent Konseyi: Temiz enerji bahanesiyle doğa tahribatına razı değiliz

0

Karaburun Kent Konseyi, İzmir Karaburun ilçesi Küçükbahçe Mahallesi‘ne yapılmak istenen güneş enerjisi santraline (GES) karşı yazılı açıklama yayınladı. Sevtur Turizm ve Ticaret A. Ş. tarafından 300 bin metrekarelik alanda yapılacak olan santral için binlerce çam ağacının kesileceği, 2019 yılında projenin ilanıyla birlikte öğrenilmişti. Konsey’in hukuki mücadelesi o tarihten bu yana hukuki mücadeleye devam ederken bölgedeki ağaç kesimi de sürüyor.

Kuşların göç yolu olumsuz etkilenecek

GES proje sahası olarak seçilen alanın fotoğrafları ve uydu görüntülerinin de paylaşıldığı açıklamada, ormanın tıraşlandığı ve toprağın sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığına dikkat çekildi:

Bilindiği gibi, orman ile ağaç topluluğu aynı anlam taşımamaktadır. Orman; yüzlerce senede oluşan bir ekosistemdir. Küçükbahçe’de tıraşlama ve toprak sıyırma işlemleriyle bölgenin ekosistemine büyük darbe vurulmuştur. Yoğun çam ormanın bulunduğu bölgede kesilen çamlar dere yataklarına yatırılarak üzerleri tıraşlanan toprakla kapatılmıştır. Bölgede yangından mal kaçırırcasına hummalı bir çalışma sürdürülmektedir.

Açıklamada ayrıca santralin yapılmak istendiği bölgenin Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilen sınırlar içinde olduğuna ve İris Gölü‘ne yakınlığına değinildi:

GES Projesi’nin İris Gölü’ne uzaklığı sadece birkaç yüz metredir. Karaburun Yarımadası’nın tek sulak alanı olma özelliğine sahip İris Gölü çok sayıda kuş, sürüngen, memeli, bitki türü için ve özellikle göçmen kuşlar için önemlidir. Yakınına yapılacak bir GES ile kuşların göç yollarına olumsuz etkisi olacağı açıktır. Bakanlık, Yarımada’da talan boyutlarında yapımı süren başta Karaburun RES Projesi olmak üzere, Küçükbahçe’deki GES projesi, Parlak/Badembükü’deki Balık Çiftliği Projesi ve Karaburun/Eğlenhoca’daki JES Arama ihalesine yol vererek, sadece yatırımcı yanında olduğunu açıkça ilan etmiştir.

‘Suç teşkil eden yatırımı acilen durdurun’

Ormanların yüzlerce senede oluşan bir ekosistem olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na süreci durdurma çağrısı yapıldı: 

Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasına yarımadada yaşayanlar olarak razı değiliz. ÖÇKB sürecini denetleme yetkisini üzerine alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı; ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyor ve Sevtur Turizm ve Ticaret AŞ.’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine aykırı ve suç teşkil eden yatırımının acilen durdurmaya çağırıyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.