İfade ÖzgürlüğüLGBTİ+Manşet

Gülşen’e ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten hapis cezası: Hükmün açıklanması geri bırakıldı

0

Sanatçı Gülşen‘in, geçen yıl 30 Nisan’da İstanbul‘unAtaşehirilçesinde verdiği bir konser sırasında kullandığı imam hatip liselileri konu alan ifadeleri gerekçe gösterilerek “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan yargılandığı dava, karara çıktı.

Sanatçı hakkında 10 ay hapis cezası verilirken, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.

Şarkıcının yurtdışına çıkış yasağı da 250 bin TL’lik güvence miktarı yatırması karşılığında mahkeme tarafından kaldırıldı.

Ne olmuştu?

Konserlerinde giydiği kıyafetler ve LGBTİ+ haklarını savunması sebebiyle hedef gösterilen sanatçı Gülşen Çolakoğlu, Nisan 2022’te sahne aldığı bir mekânda imam hatiplilere yönelik söylediği sözlerin yer aldığı videonun 24 Ağustos’ta yeniden gündeme getirilmesi üzerine hedef gösterilmiş ve sosyal medyada #GülşenTutuklansın etiketi açılmıştı.

‣ Sanatçı Gülşen’e ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten gözaltı kararı çıktı
‣ Gülşen gözaltına alındı

Hemen ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan resen başlatılan soruşturma kapsamında 25 Ağustos’ta evinden gözaltına alınarak tutuklanan Gülşen, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi‘ne gönderilmişti.

‣ Gülşen ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten tutuklandı
‣ Gülşen’in tutuklanmasına itirazlar yükseliyor: Baskı ve yasaklara karşı Gülşen’in yanındayız

Suçlamayı reddeden Gülşen, sözleri nedeniyle özür dilemişti. 29 Ağustos tarihinde tutukluluğuna yapılan itirazın kabul edilmesiyle konutu terk etmeme ve adli kontrol şartıyla tahliye edilen Gülşen’in konutu terk etmeme şartı da 12 Eylül’de kaldırılmıştı.

‣ Gülşen ‘ev hapsi tedbiriyle’ tahliye edildi
‣ Gülşen’in ev hapsi, adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağı konularak kaldırıldı

21 Ekim’de hâkim karşısına çıkan Gülşen’in karakola imza atma şartı da kaldırılmıştı. Son olarak şarkıcının ‘yurtdışına çıkış yasağı’ da 250 bin TL’lik güvence miktarı yatırması karşılığında mahkeme tarafından kaldırılmıştı.

‣ Gülşen’in beraat talebi reddedildi: Hayatta Gülşen olarak var olmam cezalandırılıyor

1 Mart’ta yapılan duruşmada savcı Gülşen hakkında mütalaasını açıklamış, sanatçının konser sırasında sarf ettiği sözlerin “kışkırtıcı ve düşmanca tutum ve davranışlar sergilemeye yönelik ifadeler içerdiğini, halkı kin ve düşmanlığa sevk edici, ayrıştırıcı olduğu, nefrete yönlendirici nitelikte olduğu, halkın birbirine karşı düşmanlık uyandırmaya elverişli olduğunu” öne sürerek bir yıldan üç yıla kadar hapsini istemişti.

‣ Savcı, Gülşen için üç yıla kadar hapis cezası istedi

Duruşma, Gülşen Çolakoğlu’nun avukatlarının son savunmalarını yapmaları için 3 Mayıs’a ertelenmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos törenlerinde yaptığı konuşmada Gülşen’i hedef göstererek “Milletimizin mukaddes değerlerine dil uzatanlar, kutsallarına hakaret edenler hem maşeri vicdanda hem hukuk önünde hesap vermekten paçalarını kurtaramayacak” ifadelerini kullanmıştı.

‣ Erdoğan’dan Gülşen’e: Paçalarını kurtaramayacak

You may also like

Comments

Comments are closed.