Zonguldak‘ın Alaplı ve Devrek ilçelerinde maden aramak isteyen Mavera Madencilik‘e karşı bir süredir mücadele veren bölge halkı, maden arama ruhsatının iptali ve yürürlüğün durdurulması talebiyle dava açtı.
Alaplı’ya bağlı Fındıklı, Belen, Kocaman, Aşağıdoğancılar ve Kasımlı köylerinin halkı ve muhtarları ile Devrek’in Mekekler, Ahmetoğlu köyleri ve çevre köylerden yedi muhtarlık ve köy halkı dava için çevre avukatları Yakup Okumuşoğlu ve Mine Yılmaz‘a vekalet verdi.
Tarihi ormanların içinden tarih çıktı
Bu arada her iki bölgedeki maden sahası olarak tespit edilen tarihi ormanların 1. ve 3. derece arkeolojik sit ve Doğal Tabiat Alanı olduğunu da belirlendi.
[Yeşil Gazete Karadeniz’de] Alaplı’nın suyu taş ocaklarıyla cüruf dağlarının tehdidi altında
Zonguldak Alaplı’da dere yatağına yat tesisine AKPli vekil ‘ayarı’
Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var
Alaplı’da maden ruhsatı verilen alanda üç arkeolojik sit alanı ve bir doğal tabiat alanında korunan bir mağara ve DSİ‘nin yaptığı içme suyu barajı bulunuyor. Devrek’te ise ruhsat verilen sit ve doğal tabiat alanı olan bölge su ürünleri islah alanı. Orman içindeki derelerin sularından yararlanmak ve bölgenin içme suyu ihtiyacı için İl Özel İdaresi ve DSİ’nin projeleri halen yürürlükte.
Maden sahasında yer alan ve kayıt altına alınmış kültür varlıkları ve doğal tabiat alanlarının Zonguldak kültür varlıkları listesinde yer almamasını eleştiren bölge halkı, “1. Derece Arkeolojik Sit alanı olan bölge için maden arama ruhsatı verilmesi bir skandaldır. Maden şirketlerin kayırmak, yol vermek olarak değerlendirilmesi gereken ruhsatı veren kurumların sit ve tabiat alanları için itiraz etmemelerinden kaygılıyız” dedi.
Tarihi ormanlar içinden çıkan tarihi birikim ve izlerin bölgeleri için olduğu kadar tüm insanlığın ortak mirası olduğunu belirten köylüler, maden ocağına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Alaplı ve Devrek’teki kültür varlıkları doğal alanlar ile ilgili resmi belgelerde yer alan bilgiler şöyle:
KOCAMAN KÖYÜ
Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Köyiçi Mevkii’ndeki 170 Ada ,Parsel 1 de arkeolojik kalıntılar bulunuyor. Düzgün bir duvar yapısı ve sütunlar bulunan, Geç Bizans dönemine ait bir de kilise yer alıyor.
Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu uzmanları, 22.09.2022’de bölgenin 1. Dereceden Arkeolojik Sit Alanı olduğuna karar verdi.
Bu alanlarda koruma kurulu izni olmadan, inşaat, tesisat, kazı, sondaj, yıkım vb. herhangi bir inşai veya fiziki müdahalede bulunulamıyor.
BELEN KÖYÜ
Ormanlık alanda bulunan Ardıç- Karaağaç Mağarası “C Grubu Tabiat varlığı” olarak Karabük Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Bölge İnceleme Komisyonu tarafından 03.09.2021 tarihinde, 164 Sayılı karar ile onaylandı. Karar, 5 Ocak 2022 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlandı.
FINDIKLI KÖYÜ
Alaplı’ya bağlı Fındıklı Köyü’nde 103 ada 1 parselde yer alan arkeolojik alanla ilgili, 103 ada 1. parselde yer alan Bizans Dönemi yerleşim alanı, 1. ve 3. derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi. Bu alanda gerçekleştirilecek her türlü uygulamanın, yürürlükte bulunan ilke kararları ve mevzuat çerçevesince yürütülmesi gerekiyor.
DEVREK MADEN SAHASI
Zonguldak İl Özel İdaresi‘nin 6 Nisan 2021 tarihli kararıyla Akçasu köyü‘ndeki Kınayaka deresi üzerine Buldan Göleti ve Gürbüzler köyü bölgesinde yer alan Davulgu deresi üzerine Davulgu Göleti ile Devrek Gümüşpınar köyü bölgesine arıtma tesisi yapılması planlanıyor.
Projeyle buradan Filyos bölgesine kadar isale hattı ile hat üzerinde kalan Belediyeler ile köylere su verilmesi öngörülüyor. DSİ, bölgede ayrıca Filyos, Çaycuma ve Devrek köylerine içme suyu barajı yapmayı planlıyor.
AHMEDOĞLU KÖYÜ TABİAT ALANI
Devrek’teki Ahmetoğlu Köyü ve civarındaki tarihi ormanlar içinde, yöre halkı tarafından su mağaraları olarak bilinen birçok mağara bulunuyor.
Karadeniz Ereğlisi Müze Müdürlüğü yetkilileri altı mağarada yaptıkları yaptıkları incelemede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Zonguldak İl Müdürlüğü‘ne ihbar yaparak, bölgenin Tabiat Varlıkları Koruma Kararı ile korunmasını istedi.
Ereğli Müze Müdürlüğü, aynı bölgede bulunan orman parseli üzerinde Bizans dönemlerine ait mezar taşları ve yıkıntıları da tespit etti ve korunması için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuru yaptı.