EkolojiManşet

Flaş: Fukuşima’da felaketi helikopterlerle kontrol altına alma çabaları sonuç vermiyor

0
üstüne su boşaltılmaya çalışılan 3 numaralı reaktör.

Son dakika: Sabah saatlerinde başlatılan helikopterle su dökerek soğutma çabaları 3 numaralı reaktörü soğutmaya yetmedi. Çekirdek erimesi yaşanan reaktör soğumuyor ve radyasyon seviyesi saatte 3000 mikro Sievert seviyesinde, yani saatte bir insanın bir yılda maruz kalabileceği güvenli addedilen seviyenin 3 katında.

 

Geçen Cuma yaşanan depremin ardından kontrolden çıkmış nükleer kazalar serisi yaşanan Fukuşima 1 Nükleer Santralinde son durum şöyle:

2, 3, 4 Numaralı reaktör binalarından beyaz buhar yükseldiği görünüyor.

Salı günü patlama yaşanan 3 numaralı reaktörde bu buhar durmadan çıkıyor. Cuma günkü açıklamalara göre reaktörün muhafazasının delindiği sanılıyordu, ancak ardından çıkan buharın bu reaktör binasındaki yüksek dereceli atık havuzundan geliyor olabileceği açıklandı. Her halükarda, tehlikeli MOX yakıt yüklenmiş reaktörü soğutmakta güçlük çekiliyor.

Üstüne su boşaltılmaya çalışılan 3 numaralı reaktör.

4 Numaralı reaktör binasından arada bir buhar yükseliyor. Bu binada reaktör kazası yok, ancak yaşanan patlama sonucu artık atmosfere açık temasta kalmış olan yüksek dereceli atık havuzlarında soğutulması gereken yakıt çubukları soğutulamadığı için su kaybı halinde ciddi erime ve serpinti tehlikesi mevcut. Reaktörde deprem sırasında normalden çok fazla yakıt çubuğu olduğu açıklanıyor. Gelişmelerin seyri ayni şekilde devam ederse havaya maruz kalabilecekleri rapor ediliyor.

5 ve 6 numaralı reaktörlerin atık havuzlarında da ısının artıyor olduğu, soğutma problemleri yaşandığı rapor ediliyor.
3 numaralı reaktörü soğutmak için, daha önce denenmemiş şekilde, su fışkırtma kabiliyeti olan bir polis panzeriyle  09:48’de (TSİ 02:48) su fışkırtıldı. Bunun ardından ordu helikopterleri de uçuşlarla su bırakmaya başladı, ancak operasyonun devamı için hava ve radyoaktivite verileri çok önemli. 15 mSv ya da daha düşük bir radyoaktivite seviyesi gerekiyor, ancak daha önce 3 numaralı reaktöre müdahale için bu şartlar sağlanamamıştı. Görevlilerin radyasyona karşı korunması için kurşun plakalar dahil bazı tedbirler deneniyor. Helikopterler 7.5 ton su taşıyabiliyor, ancak bunun ne kadarı reaktöre ulaşacak ve çekirdek erimesi yaşanan reaktörü ne derece soğutabilecek bilinmiyor. 200-300 seferden bahsediliyor.

Ardından 09:54’te (TSİ 02:54’te) 4 numaralı reaktöre su boşaltıldı, ancak bu binanın çatısı kısmen kapalı. Helikopterler deniz suyu boşaltıyorlar ve yükselen buhar görülüyor. Felaket daha kötüye gitmesin diye çalışılırken, deniz suyundaki ağır minerallerin radyoaktif materyalle reaksiyonunun ne gibi sonuçları olacağı ise bilinmiyor.

Kazanın yarattığı kaygı ortamında G7 ise enerji konusunu ve geleceğin olasılıklarını tartışmak üzere acil bir toplantı yapacağını açıkladı. Japonya ayni şekilde bir G20 toplantısı çağırıyor. Nükleer planlarında ısrarkâr Türkiye hükümetinin ne tavır izleyeceği merak konusu.

(Yeşil Gazete, NHK)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.