EmekKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Esnaftan ‘önlem’ protestosu: Yeme, içme, eğlence sektörüne ayrımcılık yapılıyor

0
İstanbul Kadıköy‘de bir araya gelen beş  esnaf derneği, koronavirüs salgını kapsamında alınan yeni önlemlere tepki göstererek ‘üvey evlat’ muamelesi gördüklerini söyledi. 
 
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği, Kadıköy Esnaf Derneği, Beşiktaş Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Avcılar Kafe ve Bar İşletmecileri Derneği ve Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği’nin yaptığı ortak açıklamada, pandeminin bütün yükünün yeme, içme sektörüne kesildiği vurgulandı.
 
Türkiye TEKEL Bayileri Platformu İstanbul Başkanı Birol Şeker‘in okuduğu açıklamada, alkol satan yerlerin 20.00’de kapatılmasına rağmen diğer market ve bakkalların daha geç saatlere kadar açık kalması “Bu ayrımcılık tesadüf değil. İçkili sektör ötekileştirilmeye çalışılıyor. Oysa biz belli bir toplumsal talebi karşılamak için varız” diyerek eleştirildi. 
 
İçki sektörün ötekileştirilmeye çalışıldığını belirten esnaf, sahte içki yüzünden yaşanan ölümleri hatırlattı. 
 
 
Koronavirüs önlemleri kapsamında İçişleri Bakanlığı lokanta, kafe, restoran gibi işletmelerin sadece paket servis ya da gel al şeklinde hizmet vermelerine izin verdi.

‘Pandeminin yükü yeme, içme sektörüne kesildi’

Kadıköy Esnaf Derneği (KADIDER) Başkanı Tuncay Savaş da şöyle konuştu: 

“Ülkemizin içinden geçtiği zorlu pandemi sürecinin tüm işletmeciler ve esnaflar olarak farkındayız. Ancak pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasını sadece yeme-içme ve eğlence sektöründeki cafe, bar, restoran, içkili lokanta, kulüp, diskotek, TEKEL bayii ve nargile kafelere kesilmesine anlam veremiyoruz. Pandeminin yayılmasının tek sorumlusu bizmişiz gibi davranılarak, yalnızca bize ağır yaptırımlar uygulanırken diğer taraftan fabrikalar ve alışveriş merkezleri faaliyetlerine devam ederken, toplu taşımalarda yoğunluk sürerken, salgını kontrol altına almak adına adaletli davranılmamaktadır. Bu çifte standart ile birlikte sektörümüze uygulanan cezalandırmayı kabul etmiyoruz. Çözüm gibi sunulan gel-al, paket servisi veya online satışla binlerce çalışanı olan koskoca bir sektörün ayakta kalacağına inanmadığımız gibi, kafe, bar, restoran ve içkili eğlence yerlerinin paket servisi hizmetiyle alakası olmadığı da aşikardır.”

‘Batıyoruz’

Esnaf ayrıca mevcut kredilerinin ertelenmesi, kısa çalışma ödeneğinin sağlanması, kira ve ekonomik destek verilmesi, faturalardaki vergiden muaf tutulmasını talep etti. Hükümetin kendilerine destek vermediğini fakat vergi almaya devam ettiğini belirtilen açıklamada şunlar dile getirildi:

“AVM ve fabrika gibi işletmeler hala aynı şekilde çalışmaya devam ediyor. Kapalı olan işletmelerin hala kira stopajı alınıyor. Hükümet bize herhangi bir destek vermediği gibi bizden aldığı vergiden de vazgeçmiyor. Hükümetimiz ne yazık ki Avrupa’daki esnafa verilen ekonomik destekleri örnek almıyor. Esnaf destek bekliyor. Çünkü batıyoruz.” 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.