ManşetTürkiyeUncategorized

Erdoğan, ikinci Sivas katliamı hükümlüsünü de ‘affetti’: Ağırlaştırılmış müebbetten mahkum Hayrettin Gül serbest

0
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, af yetkisini ikinci kez, 2 Temmuz 1993’te Sivas‘ta Madımak Oteli‘nin yakılarak 33 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan katliamın asli faillerinden biri için kullandı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü Hayrettin Gül‘ün kalan cezasını kaldırdı.

2000’de yeniden yargılamada idama mahkum edilen, 2003’te Almanya’dan sınır dışı edilince 2003’te cezaevine konulan Gül’ün cezası, idam cezası kaldırılınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürülmüştü. Madımak Oteli’nin yakılmasının asli faili olarak 2003’ten beri cezaevinde  bulunan 78 yaşındaki Gül, Erdoğan’ın getirdiği afla, 20 yıl cezaevinde kalmış olacak.

Karar bugünkü (6 Eylül) Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Kararı olarak Erdoğan’ın imzasıyla yayımlandı.

Cumhurbaşkanı, cezaevinde çok sayıda ağır hasta hükümlü bulunmasına rağmen, daha önce de af yetkisini, katliamın sorumlularından biri olduğu gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Ahmet Turan Kılıç için kullanmıştı.

Şimdi Gül’ün de affedilmesi ise eleştirilere yol açtı. Tepki gösterenler 28 Şubat davası hükümlüleri ile uzun yıllardır tahliye edilmeyen hükümlüleri anımsattı.

İdam cezası verilmişti

Hayrettin Gül, ilk olarak katliamın hemen ardından 7 Temmuz 1993’te tutuklanmıştı.  26 Aralık 1994’te tahliye edildi.  37 kişinin ölümüne neden olan olaylara ilişkin görülen davada, Gül hakkında, Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi‘nce idam kararı verildi ancak idam kararının kaldırılınca cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi.

14 Mayıs 1997’de hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.

Gül, bu sürede Almanya‘ya iltica başvurusunda bulundu. Alman hükümeti, Sivas katliamı sanıklarından Adem Ağbektaş, Adem Bayrak, Etem Ceylan, Mehmet Yılmaz, Hayrettin Gül ve Sedat Yıldırım‘ın Almanya’da olup iltica başvurusunda bulunduklarını kabul etti. Gül, 2003’te Almanya’dan sınır dışı edildi. Sınır dışı edilince cezaevine konulan Gül, o tarihten beri cezaevindeydi.

Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan bilgiye göre, Gül, 2018 ve 2019’da Sivas’taki asliye ceza mahkemelerinde yargılandığı iki ayrı hakaret suçundan 10’ar hapis cezası da aldı ve bunlar ana cezası ile birleştirildi.

Gül’ün 28 Şubat (1997) davasında “mağdur” sıfatıyla da yer almış; soruşturmayı yürüten savcıya “28 Şubat mağduruyum. Dosyalarımızı inceleyin, beraatimi verin” demişti.  

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.