Dünyaİklim KriziManşet

En sıcak Haziran’ın ardından en sıcak Temmuz tahmini: İklim değişikliği kontrolden çıktı

0
Tekneler, İtalya'nın Torricella kentindeki Po nehrindeki kurumuş tersanede yatıyor. - Fotoğraf: Luca Bruno/AP

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, iklim değişikliğinin kontrolden çıktığını söyledi. Guterres, 3 Temmuz Pazartesi ve 4 Temmuz Salı günleri kırılan dünya sıcaklık rekorlarına atıfta bulunarak “Gerekli olan kilit önlemleri geciktirmekte ısrar edersek, sıcaklıktaki son iki rekorun da gösterdiği gibi, feci bir duruma doğru ilerlediğimizi düşünüyorum” dedi.

ABD Ulusal Çevre Tahmin Merkezleri (NCEP) tarafından derlenen verilere göre, Salı günü ortalama küresel hava sıcaklığı 17,18 santigrat derece oldu ve Pazartesi günü ulaşılan 17,01C rekorunu geçti.

Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

‘Son 44 yılın en sıcak haftası’

Guardian‘ın aktardığına göre; Maine Üniversitesi’nin Climate Reanalyzer cihazının verilerine göre, Çarşamba günü sona eren yedi günlük sürede kaydedilen günlük ortalama sıcaklığın .04C olması nedeniyle 5 Temmuz’la sonlanan hafta, sıcaklıkların kaydının tutulduğu son 44 yılın en sıcak haftası olarak kayıtlara geçti.

Climate Reanalyzer, yüzey, hava balonu ve uydu gözlemlerinden elde edilen okumalara dayalı olarak günlük ortalama iki metrelik hava sıcaklığının bir zaman serisini sağlamak için NCEP iklim tahmin sisteminden alınan verileri kullanıyor.

Fotoğraf: Kevin Coombs / Reuters

Ancak rakamları iklim verilerinde altın standart olarak kabul edilen ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Perşembe günü resmi olmayan bu rakamları doğrulayamadığını bildirdi. Kurum tarafından şu açıklama yapıldı:

“İklim değişikliği nedeniyle sıcak bir dönemde olduğumuzun farkındayız ve El Niño ve sıcak yaz koşulları ile birleştiğinde, dünyanın birçok yerinde rekor düzeyde sıcak yüzey sıcaklıklarının kaydedildiğini görüyoruz.”

NOAA, küresel sıcaklıkları ve kayıtları günlük değil, aylık ve yıllık olarak izliyor.

Sıcak dalgaları dünyayı kavurmaya devam ediyor: On milyonlarca insanın yaşamı tehlikede

‘El Niño’yla birleştiğinde daha fazla rekor sıcaklıklara yol açacak’

Öte yandan bilim insanları, iklim değişikliğinin keşfedilmemiş bölgelere ulaştığını ve antropojenik (insan kaynaklı) küresel ısınmadan kaynaklanan artan ısının El Niño’yla birleştiğinde daha fazla rekor sıcaklıklara yol açacağı görüşünde hemfikir.

BM ise 4 Temmuz’da El Niño’nun geri döndüğünü doğruladı. Son büyük El Niño etkisi, bugüne kadar kaydedilmiş en sıcak yıl olan 2016’da yaşanmıştı.

En sıcak Haziran’ın ardından en sıcak Temmuz tahmini

Leipzig Üniversitesi’nde atmosferik radyasyon alanında araştırma görevlisi olan Dr Karsten Haustein ise bir haftasını geride bıraktığımız Temmuz ayı hakkında bir uyarıda bulunuyor:

“Muhtemelen Temmuz ayı şimdiye kadarki en sıcak ay olacak ve ‘şimdiye kadarki’ ifadesi yaklaşık 120 bin yıl önce yaşanan Eemian‘dan [buzullar arası dönem] bu yana…, anlamına geliyor.”

Dünyanın çeşitli yerlerinde sıcak dalgaları yaşanıyor ve AB’nin iklim izleme servisi dün (6 Temmuz) dünyanın geçen ay kaydedilen en sıcak Haziran ayını yaşadığını bildirmişti.

‣Copernicus: Dünya, kaydedilen en sıcak haziran ayını geride bıraktı

Dünyada aşırı sıcaklar hakim

ABD‘nin güneyi, 4 Temmuz ulusal tatili de dahil olmak üzere son haftalarda yoğun bir ısı kubbesi altında bunaltıcı havaları yaşıyor.

Isı kubbesi nedir?

Çin‘in bazı bölgelerinde, sıcaklıkların 35C’nin üzerine çıkmasıyla sıcak dalgası hakim olmaya devam etti.

‣ Pekin’de sıcaklık rekoru kırıldı: Tüm zamanların en sıcak Haziran’ı

Antarktika‘da olağanüstü derecede ılıman bir kış yaşanıyor. Kıtanın bazı bölümleri ve yakındaki okyanus, 1979’dan 2000’e kadar kaydedilmiş ortalama sıcaklıktan 10-20C daha yüksekti.

Antarktika’nın kritik eşiği: Isınmayı 2℃’nin altında tutamazsak geri dönüşü olmayan değişimler yaşanacak
İngiltere 140 yılın en sıcak Haziran’ını yaşadı: ‘İklim değişikliğinin parmak izi’ var
‣ Hindistan, son 122 yılın en sıcak şubat ayını geçirdi: 29.5 derece

Maryland Üniversitesi‘nde atmosfer, okyanus ve dünya sistemi bilimi profesörü ve Mumbai‘deki Hint Teknoloji Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi Raghu Murtugudde, “Bu hafta okyanusta ve özellikle Antarktika çevresinde sıcaklıklar olağandışıydı, çünkü Güney Okyanusu üzerindeki rüzgar cepheleri sıcak havayı daha güneye doğru itiyor” dedi.

Son 10 yıldır Kuzey Kutbu ve Antarktika‘yı düzenli olarak ziyaret eden bir kutup kaşifi ve eğitimcisi olan Chari Vijayaraghavan, küresel ısınmanın her iki kutupta da bariz olduğunu ve bölgenin vahşi yaşamını tehdit etmenin yanı sıra deniz seviyelerini yükselten buz erimesini tetiklediğini söyledi.

Vijayaraghavan, “Isınan iklimler, Antarktika’da yayılan ve bölgedeki penguenler ve diğer fauna için yıkıcı sonuçlara yol açacak kuş gribi gibi hastalık risklerinin artmasına yol açabilir” dedi.

İklim uzmanlarından fosil yakıtı durdurmanın tehlikeli olduğunu söyleyen Shell CEO’suna yanıt: İronik

İnsan kaynaklı küresel ısınmanın karşısında yer almak ve artan sıcaklıklara karşı önlem almak mümkün. Dünya kamuoyu fosil yakıt üretimini destekleyen hükümetlere ve finansal kuruluşlara karşı tepkisini ortaya koyarak acilen eyleme geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Fosil yakıtların kullanımının sınırlandırılması, kesintiye uğratılması veya tamamen sonlanması artan sıcaklıklara karşı dünya çapında önemli bir iklim hedefi olarak görülüyor.

Eko-anksiyete ile nasıl başa çıkılır?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.