İklim KriziManşet

Hindistan, son 122 yılın en sıcak şubat ayını geçirdi: 29.5 derece

0

Hindistanlı yetkililer, önümüzdeki ilkbahar aylarında sıcaklık artışlarının sürebileceğin uyarısı yaptı; “mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıkların ülkenin doğusu, kuzeydoğusu ve merkezini” etkisi altına alacağını öngördüklerini kaydetti.

IMD, hafta başında 2023 için sıcak dalgası uyarısı yapmış, daha sonra bu uyarıyı kaldırmıştı.

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi Hindistan, geçen yıl, aşırı sıcakların tarım ürünlerini vurması nedeniyle buğday ihracatına kısıtlama getirmişti. Öte yandan, sıcak dalgaları ülkedeki enerji ihtiyacını da artırırken geçen yıl bazı eyaletlerde elektrik kesintileri yaşanmıştı.

Hindistan’da sıcak dalgası: Hasat kavruldu, milyonlarca insan risk altında
Pakistan ve Hindistan aşırı sıcaklarla mücadele ediyor: Cehennemde yaşıyoruz
Hindistan’da sıcak dalgasıyla termometreler 49’u gördü: Ne anlama geliyor?

Gıda güvenliği risk altında

Art arda ikinci yıl yaşanacak bir sıcak dalgası, buğday, kolza tohumu ve nohut üretimini azaltabilir ve hükümetin gıda enflasyonunu düşürme çabalarını zorlaştırabilir. Hindistan, ekim ve kasım aylarında ekim ve mart ayından itibaren hasat ile yılda yalnızca bir buğday ürünü yetiştiriyor. Daha yüksek sıcaklıklar, yaz mevsiminde enerji tüketimini de arzın üzerine çıkarabilir.

Reuters‘e konuşan küresel bir ticaret şirketi olan Mumbai merkezli bir bayi, “Buğday mahsulü, daha yüksek sıcaklık nedeniyle zaten strese tanık oluyor. Daha sıcak bir mart ayı,  kesinlikle verim kaybına yol açacaktır” dedi.

Hindistan Sağlık Bakanlığı da dün tüm eyaletlere ve birlik bölgelerine gönderilen bir mektupta, “Sıcaklıklar ülkenin bazı yerlerinde zaten olağandışı yüksek seviyelere ulaştı” uyarısında bulundu. Mektupta hükümetin, ülke çapındaki sağlık kurumlarını “sıcaklık ile ilgili sağlık eylem planları” uygulaması” istendi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.