Dünyaİklim KriziManşet

Pekin’de sıcaklık rekoru kırıldı: Tüm zamanların en sıcak Haziran’ı

0
22 Haziran, Pekin - Fotoğraf: Tingshu Wang/Reuters

Pekin‘de sıcaklık 2014’ten bu yana ilk kez bugün (22 Haziran) 40 santigrat derecenin üzerine çıktı. Bir hafta önce kuzey Çin‘i kasıp kavuran sıcak dalgalarının hafta sonu boyunca devam etmesi bekleniyor.

Pekin’in güney banliyölerindeki bir meteoroloji istasyonu, saat 14:30’da 40,7C sıcaklık kaydetti.

21 Haziran, Pekin - Fotoğraf: Tingshu Wang/Reuters

21 Haziran, Pekin – Fotoğraf: Tingshu Wang/Reuters

Pekin Meteoroloji Bürosu‘na göre, 29 Mayıs 2014’ten bu yana 40C eşiğinin rekoru kırıldı.

Reuters‘in aktardığına göre; bugün aynı zamanda Pekin’in modern meteorolojik kayıtların başlamasından bu yana haziran ayında kaydedilmiş en sıcak günüydü. Bir önceki tüm zamanların en yüksek sıcaklık seviyesi, termometrelerin 40.6C’yi gösterdiği 10 Haziran 1961’de kaydedilmişti.

21 Haziran, Pekin - Fotoğraf: Tingshu Wang/Reuters

21 Haziran, Pekin – Fotoğraf: Tingshu Wang/Reuters

Turuncu alarm verildi

Günün erken saatlerinde, yaklaşık 22 milyon insanın yaşadığı şehirde, Cumartesi’ye (24 Haziran) kadar şehrin çoğu yerinde sıcaklıkların 39C’ye kadar çıkabileceği yönünde uyarıda bulunuldu. Ülkede ikinci seviye en yüksek hava durumu uyarısı olan turuncu alarm verdi.

Çin’in dört kademeli, renk kodlu hava durumu uyarı sistemine göre en çok riske ve tehlikeye işaret eden kırmızı alarmdan sonra (şiddet seviyesine göre sırayla) turuncu, sarı ve mavi alarm seviyeleri bulunuyor.

22 Haziran, Pekin - Fotoğraf: Tingshu Wang/Reuters

22 Haziran, Pekin – Fotoğraf: Tingshu Wang/Reuters

Bir günde maksimum sıcaklık 40C’yi aştığında veya maksimum sıcaklık art arda iki gün boyunca 37C’nin üzerinde kaldığında turuncu bir uyarı veriliyor.

Çin’in kuzeyindeki ve doğusundaki Pekin, Tianjin, Hebei ve Shandong, geçen hafta sıcak dalgalarının etkisinde kaldı. Sıcak dalgaları, yerel yönetimin ekinleri koruma, turistlerin güvenliğini sağlama ve günün en sıcak saatlerinde açık havada çalışmayı durdurma gibi önlemler almasına neden oldu.

Geçen hafta ise Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, kırılan haziran ayı sıcaklık rekoru nedeniyle önceki yıllardan neredeyse iki hafta önce güneş çarpması için uyarı yayınladı.

22 Haziran, Pekin - Fotoğraf: Tingshu Wang/Reuters

22 Haziran, Pekin – Fotoğraf: Tingshu Wang/Reuters

Klima talebi ve elektrik tüketimi arttı

Liman kenti Tianjin’de artan klima talebi, elektrik şebekesi yükünü bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 15 Haziran’da 14,54 milyon kilovat’a çıkardı. Yerel elektrik dağıtım şebekeleri ise artan elektrik tüketimi nedeniyle elektrik kablolarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmek üzere her gün tünellere devriye gezmeleri için personel göndermek zorunda kaldı.

Çin Meteoroloji İdaresi’ne göre, Çin’deki uzun hafta sonu boyunca Dragon Boat Festivali‘ne denk gelen son sıcak dalgaları Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesini ve uzak batıdaki Sincan‘ı da vuracak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.