Enerjiİklim KriziManşet

En az 10 yeni nükleer reaktör inşa etmeyi planlayan İsveç, eleştirilerin hedefinde

0

İsveç hükümeti, ülkenin mevcut nükleer reaktör sayısını ikiye katlayarak gelecek 20 yıl içinde en az 10 nükleer reaktör inşa etme planını açıkladı. Çevre uzmanları ise bunun çok maliyetli olacağını ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için çok geç kalacağını söyleyerek plana eleştiriler yağdırdı.

İklim bakanı Romina Pourmokhtari çarşamba günü, İsveç’in iklim hedeflerine ulaşmak için önümüzdeki 20 yılda elektrik üretimini ikiye katlaması gerektiğini duyurdu.

On yeni reaktör planı, ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 30’una tekabül eden Forsmark, Oskarshamn ve Ringhals‘ta faaliyet gösteren altı reaktörle, ülkenin mevcut nükleer enerji kapasitesinden önemli bir değişiklik anlamına gelecek.

Lund Üniversitesi’nden Profesör ve Avrupa iklim danışma kurulu üyesi Lars J Nilsson, hükümetin yeni reaktörlere ihtiyaç duyulduğu iddiasına itiraz ettiğini bildirerek ve hareketi “sembolik” olarak nitelendirdi.

The Guardian’ın aktardığına göre, Nilsson, “10 yeni reaktöre ihtiyacımız olduğunu kesinlikle söyleyemezsiniz. Şu anda İsveç’teki elektrik üretimi rüzgar enerjisi ile büyüyor” dedi.

‣ Nükleerden çıkış: Almanya son reaktörlerini de kalıcı olarak kapatıyor
‣ Dünya Nükleer Raporu: Nükleer, güneş ve rüzgara yeniliyor; küresel payı 40 yılın en düşük seviyesinde

‘İsveç, küresel yeşil lider statüsünü kaybedecek’

Hükümetin iklim hedeflerine ulaşmak için harekete geçtiğini göstermeye çalıştığını öne süren Nilsson, hareketin eylemden çok tavırla ilgili olduğunu söyledi ve “Gerçekten herhangi bir gerçek değişiklik yaratmasından ziyade sembolik olarak görüyorum” diye ekledi.

Reaktörlerin inşa edilmesi durumunda maliyetin İsveçli vergi mükellefleri üzerinde ağır bir yük olacağını belirten Prof. Nilsson, nükleer enerjinin geçmişte hararetle tartışılan bir konu olmasına rağmen bu son duyurunun “ılımlı bir tepki” ile karşılandığına dikkati çekti.

Lars Nilsson, İsveç’in küresel sahnede yeşil bir lider olarak itibarının değişmekte olduğunu söyleyerek “İsveç bu profili kısmen kaybedecek. Şimdi ivme ve ilerleme AB ve Brüksel‘den geliyor” diye konuştu.

‣ Belçika, 2025 yılında ülkedeki yedi nükleer reaktörü kapatmayı planlıyor
‣ ‘Nükleer enerji iklim krizine karşı çözüm değil, bilakis tehdit’

‘Hükümet, nükleerin önündeki engelleri kaldırmak için var gücüyle çalıştı’

Avrupa Birliği‘nin (AB) Fit for 55 planı yasal olarak üye devletlerin 2030 yılına kadar emisyonlarını en az yüzde 55 oranında azaltmasını ve 2050 yılına kadar “iklim nötr” hale gelmesini şart koşuyor.

İsveçli Ilımlı Parti; Hıristiyan Demokratlar, Liberaller ve aşırı sağcı İsveç Demokratları ile bir koalisyon hükümeti kurduğunda, daha fazla reaktöre izin verileceğini ve kredi garantileri ve fiyatlandırma değişiklikleri yoluyla nükleer enerji yatırımlarının karlı hale getirileceğini kabul etti.

Bu hafta, hükümet ilk kez yeni reaktör sayısına dair tahmini bir rakam verdi.

İsveç İklim ve Çevre Bakanı Romina Pourmokhtari. Fotoğraf: Fredrik Sandberg / TT

Geçen yıl 26 yaşındayken göreve geldiğinde ülke tarihinin en genç bakanı olan liberal Pourmokhtari, şunları söyledi:

“Bu hükümet, yeni nükleer enerjiyi engellemek için koyulan engelleri kaldırmak için ilk günden beri var gücüyle çalıştı. İklim geçişi, önümüzdeki 20 yıl içinde elektrik üretiminin ikiye katlanmasını gerektiriyor ve nükleer enerji, bunu başarmamız için belirleyici bir rol oynuyor.”

‣ Almanya’dan AB’ye: Nükleer enerjiyi yeşil yatırım olarak desteklemek sorumsuzluk
‣ Avrupa’nın nükleer reaktörlerinin başı sıcak dalgasıyla dertte

‘İklim odağından saptırılıyor’

İsveç’in en büyük çevre örgütü Naturskyddsföreningen‘in genel sekreteri Karin Lexén, hükümeti “iklim meselelerine olan odağı başka yöne çekmeye” çalışmakla suçladı: “Odağı şu anda gerçekten ihtiyaç duyulan şeyden, yani 2030 yılına kadar yeterli elektrik üretmekten, başka yöne çeviriyorlar.”

Lexén, planın aynı zamanda yeni enerji depolama yöntemleri ve diğer gelişmeler konusunda kaydedilen ilerlemeleri de göz ardı ettiğini kaydetti.

Daha fazla rüzgar enerjisi inşa etmek için daha fazla nükleere ihtiyacımız olduğunu söyleyen enerji bakanına katılmıyoruz. Bunun biraz geri kafalı bir fikir olduğunu düşünüyoruz.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.