İklim ve EnerjiManşet

Avrupa’nın nükleer reaktörlerinin başı sıcak dalgasıyla dertte

0

Belçika‘daki nükleer operatörü Engie, Salı günü yaptığı açıklamada, Doel 1 ve Doel 2 nükleer reaktörlerinde üretimin yarıdan fazla azaltıldığını, çünkü sıcak dalgası nedeniyle kullanılan suyun yeterince soğutulamadığını açıkladı.

Yüksek hava sıcaklıkları, Scheldt‘e boşaltılan soğutma suyunun sıcaklığını yükseltmekle tehdit ediyor. Engie, bu nedenle her iki elektrik santralinin kapasitesini yarıya indirdi.

Doel 1 reaktörünün üretimi 240 megavattan (MW) ile 205 MW’a ve Doel 2 reaktörünün üretimi 241 MW ile 204 MW’a düşürüldü. Avrupa’nın lider elektrik piyasasını işleten Nord Pool‘daki dosyaya göre, kısmi kesinti Çarşamba sabahına kadar devam etti.

Ülkedeki çevre mevzuatı, Scheldt’e 24 saatte deşarj edilen soğutma suyunun ortalama sıcaklığının 32 dereceyi geçmemesini şart koşuyor. Sözcü Nele Scheerlinck, “Buna yaklaştık, bu yüzden Doel 1 ve Doel 2’deki operasyonların yavaşlatılmasına karar verildi” dedi.

Büyük soğutma kuleleriyle çalışan Doel 3, Doel 4 ve Tihange tesislerinde ise nükleer reaktörlerin gücünün yeniden ayarlanmasının gerekmediği açıklandı.

Hükümet Mart ayında, Ukrayna‘daki savaşın neden olduğu yükselen enerji fiyatları nedeniyle başka reaktörleri Doel 4 ve Tihange 3‘ün hizmet dışı bırakılması planını ertelemeye karar vermiş, bunun yerine, 2035 yılına kadar 10 yıl daha uzatmıştı.

Avrupa’nın  büyük kısmını etkisi altına alan sıcak dalgası, Belçika’da önümüzdeki günlerde sıcaklıkların 35C’nin üzerine çıkmasına neden olacak.

Avrupa’da fiyatlar yükselecek

Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgasının Fransa’daki nükleer enerji üretimini sekteye uğratması nedeniyle Avrupa genelinde elektrik fiyatlarının artması bekleniyor.

Paris’te 40 dereceye yaklaşan sıcaklıklar nedeniyle Fransa’da iki nükleer enerji üretimi kapasitesi yüzde 46’ya kadar düştü.

Şebeke operatörü RTE’nin verilerini kullanan Bloomberg hesaplamalarına göre, Fransa’nın nükleer reaktörleri Çarşamba günü yüzde 47 ve bugün yüzde 46 kapasiteyle çalışıyor.

Tricastin ve Blayais tesislerinin her biri, 17 Temmuz’dan itibaren minimum 1800 megavat seviyesinde çalışacak.

Önümüzdeki hafta başında Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ta sıcaklıkların zirveye çıkacağı tahmin edilirken, orta ve güney Avrupa’daki sıcak dalgalarının daha da uzun sürebileceği düşünülüyor. Paris Salı günü 38 dereceyi görmüştü.

Fransa’da su soğutma kısıtlamaları kaldırıldı

Fransa‘da, sıcak dalgası sırasında ağın performansını etkilememek için tahliye edilen soğutma suyu için sıcaklık limitleri yakın zamanda dört reaktör için kaldırıldı.

Fransız nükleer düzenleyici Autorité de Sûreté Nucléaire (ASN), “elektrik şebekesinin güvenliğini sağlamak için” bazı nükleer santrallerden salınan soğutma suyunun maksimum sıcaklığını düzenleyen katı kuralları geçici olarak değiştireceğini açıkladı.

Saint Alban ve Blayais nükleer santralleri için şu anda geçici değişiklikler yapılıyor.

Les Echos‘un aktardığına göre, Saint-Alban ve Blayais tesislerinin yanı sıra Golfech tesisini de sıcak dalgası sırasında onları çalışır durumda tutmak için su tahliyesi kurallarından geçici olarak muafiyet aldı. Garonne Nehri dün 28 dereceye ulaştı.

Su soğutma kuralları neden önemli?

Nükleer santral reaktörlerini soğutmak için bir nehirden veya denizden alınan suyun nehre veya denize geri döndüğünde hangi sıcaklıkta olduğunu düzenleyen kurallar vardır, çünkü kaynağa geridöndüğünde su daha sıcak olacağından, balıkları, diğer hayvanları ve daha geniş nehir ortamını korumak için ne kadar büyük bir sıcaklık artışı olabileceği belirlenmek zorundadır.

Kurallar reaktörden reaktöre değişse de genel anlamda, su ya doğrudan geri döndürülür, bu açık devre olarak bilinir (nehir sıcaklıklarının birkaç derece artmasına neden olabilir) ya da kapalı devre olarak bilinen hava soğutma kulelerinde soğutulduktan sonra geri verilir.

Bu uygulamayla kullanılan kaynaktaki sıcakık artışının, bir derecenin onda birkaçı kadar veya daha düşük artışlarla sınırlı kalınmasını sağlar.

Deşarj noktasının etrafındaki su kaynağının sıcaklığı dikkatle izlenmelidir. Eğer çok yükselirse, su tahliyesini durdurması istenebileceğinden, bir reaktörün kapatılması gerekebilir.Bu, su sıcaklığı kuralları dahilinde deşarjların mümkün olmayacağına hükmedildiği anlamına gelir. 

Ancak ‘elektrik şebekesinin güvenliği için bir enerji santralini minimum güçte tutmak’ gerekliyse, nükleer santral operatörü, ASN’den termal deşarjları yöneten gereksinimleri geçici olarak değiştirmesini isteyebilir ve bu şimdi Fransa’da dört tesis için kabul edildi.

Ülkede görülen mevcut rekor sıcaklıklar, su sıcaklıklarını normalden daha yüksek bir seviyeye yükseltti ve ASN de geçici kuralı böyle savundu: “Bu yaz karşılaşılan olağanüstü iklim ve hidrolik koşullar, bazı su yollarının sıcaklığında olağandışı bir artışa neden oldu.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.