EnerjiManşet

Almanya’dan AB’ye: Nükleer enerjiyi yeşil yatırım olarak desteklemek sorumsuzluk

0

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Berlin’de düzenlendiği basın toplantısında, Almanya hükümetinin “Avrupa Komisyonu‘nun nükleer enerjiyi ve doğal gazı sürdürülebilir enerji kaynakları olarak sınıflandırma” önerisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AB’nin gazla çalışan elektrik santrallerini “iklim dostu” olarak sınıflandırmak için önerdiği kriterlerin “federal hükümetin pozisyonuyla uyumlu” olduğunu belirten Hebestreit, Komisyon’un nükleer enerjiye ilişkin değerlendirmelerini ise kabul etmediklerini söyledi. “Nükleer teknolojinin tehlikeli olduğunu düşünüyoruz” diyen Hebestreit binlerce nesli etkileyecek radyoaktif atıklarla ne yapılacağı sorusunun hala yanıtlanmadığını belirtti.

Hebestreit, Almanya’nın AB’nin nükleer enerji değerlendirmesini “açıkça reddettiğini” ve komisyona karşı bu tutumlarına defalarca dile getirdiklerini de vurgulayarak, “Almanya şu anda konuyla ilgili sonraki adımlarını düşünüyor” dedi.

Almanya, kalan altı nükleer santralinin üçünü yıl sonunda kapatmıştı. Diğer üçü ise bu yılın sonunda kapatılacak ve 2030 yılına kadar kömürü aşamalı olarak kaldıracak. Almanya’nın yanı sıra AvusturyaLüksemburgDanimarka, Portekiz ve İspanya da AB’nin nükleer enerjiyi sürdürebilir olarak sınıflandırması planlarına karşı çıkıyor. Komşuları Fransa ise gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için mevcut reaktörleri modernize etmeyi ve yenilerini inşa etmeyi hedefliyor.

Almanya kendi içinde değerlendirecek

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti‘nin (FDP) yer aldığı koalisyon hükümetinin anlaşmasında nükleer enerjiden çıkışın öngörüldüğünü hatırlatan Hebestreit, Avrupa Komisyonu’nun nükleeri “yeşil yatırım” olarak tanımlama planını Alman hükümetinin kendi içinde değerlendireceğini, bu ay içinde konuya ilişkin bir karar alınacağını bildirdi.

SPD Eş Genel Başkanı Saskia Esken de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, nükleer reaktörlerin dünyada hayatı tehlikeye atan atıklar ürettiğini belirterek, “Bu nedenle özellikle nükleer enerjinin sürdürülebilir bir teknoloji olarak desteklenmesi sorumsuzluktur” ifadesini kullandı.

Çevre aktivistleri, Almanya’nın kömürden daha az kirletici olan ancak yakıldığında hala ana sera gazı olan karbondioksiti üreten doğal gaza vurgu yapmasını eleştiriyor. Hebestreit ise hükümetin hedefinin, doğal gazı yalnızca bir “köprü teknolojisi” olarak kullanmak ve ülkenin iklim nötr olması için belirlediği son tarih olan 2045 yılına kadar yenilenebilir enerjiyle üretilen hidrojen gibi kirletici olmayan alternatiflerle değiştirmek olduğunu kaydetti.

Almanya’nın yeni Ekonomi ve İklim Bakanı Yeşiller’den Robert Habeck, AB Komisyonu’nun önerilerinin bir tür “yeşil yıkama” olduğunu söylemişti.

AB geri adım atmıyor

AB, yeni nükleer enerji ve doğal gaz santrallerini “yeşil yatırım” olarak sınıflandırmaya hazırlanıyor. AB Komisyonu,1 Ocak’ta üye ülkelerde nükleer ve doğal gaz alanlarındaki enerji yatırımlarının sınıflandırılmasına ilişkin uzman danışma sürecinin başlatıldığını açıklamıştı.

Mevcut durumda her AB ülkesinin enerji üretim kaynakları farklılık gösteriyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.