Dünyadaki açlık sorunu yükseliyor: Sebebi ise çatışmalar ve iklim değişikliği

Dünyadaki aç insan sayısı 2015’ten bu yana yükselirken yıllar süren iyileşme tersine döndü. Açıklama BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) iki yılda bir gerçekleşen konferansın açılış konuşmasında Genel Direktör José Graziano da Silva’dan geldi. 

Graziano da Silva dünyada açlıktan muzdarip olan insanların yaklaşık yüzde 60’ının çatışma ve iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerde yaşadığını vurguladı. 

FAO halen 19 ülkenin müzmin kriz durumunda bulunduğunu tespit ederken bunların sıklıkla kuraklık ve sel gibi aşırı iklim olaylarına maruz kaldığını bildirdi. FAO ayrıca Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’in yüksek kıtlık riski altında bulunduğuna ve 20 milyon insanın bundan ciddi şekilde etkilediği mesajı verdi. 

Graziano da Silva çoğunluğu kırsal kesimde yaşayan bu insanların geçim kaynaklarının yıkıma uğradığını belirterek “bunların bir çoğunun göç ızdırap istatistiklerini arttırmaktan başka seçenek bulamadığını” kaydetti. FAO Genel Direktörü “Açlığın kökünü kazımak için güçlü siyasi taahhüt çok temel bir unsur ancak bu yeterli değil. Açlık ancak ülkeler vaatlerini özellikle ulusal ve yerel seviyede yerine getirirse bozguna uğratılabilir.” diye konuştu.   

Graziano da Silva “Barış elbette krizleri sona erdirmek için kilit unsur ama harekete geçmek için barışı bekleyemeyiz.” diye ekledi. 

Silva açıklamasınıBM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) iki yılda bir gerçekleşen konferansın açılış konuşması sırasında yaptı

FAO’nun önümüzdeki iki senedeki öncelikleri arasında sürdürülebilir tarımın teşviki, iklim değişikliği uyumu, yoksulluğun düşürülmesi, su kıtlığı, göç, beslenme, balıkçılık, ormancılık ve antimikrobiyal direnç gibi konular yer alıyor.

Geniş destek ve eylem ihtiyacı

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni Nijerya’nın kuzeyini, Somali, Güney Sudan ve Yemen’i etkileyen II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü gıda krizi görünümünün “İstifa etmek zorunda değiliz ama yenilenen ve sıra dışı çabalarda bulunmak zorundayız.” anlamına geldiğini söyledi. 

Gentiloni BM’nin Sıfır Açlık hedefinin barış, adalet, eşitlik ve dünyanın geleceğini korumak için bir yol olduğunu anlattı. 

Papa Francis de Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Cardinal Pietro Parolin tarafındam okunan mesajında FAO’nun gündemine güçlü desteğini açıklarken dayanışma ve insan haklarının tanınmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR