Hayvan HaklarıManşet

Dünya Çiftlik Hayvanları Günü’nde ‘adil bir gelecek’ çağrısı

0

Her yıl Mahatma Gandhi’nin doğum gününde kutlanan 2 Ekim Dünya Çiftlik Hayvanları Günü‘nde Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nin Kafessiz Türkiye Direktörü Emre Kaplan, kafeste tutulan hayvanların çektikleri eziyete işaret ederek adil bir geleceğin inşa edilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Endüstriyel hayvancığın, çiftlik hayvanlarının yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen birçok sorunu beraberinde getirdiğini belirten Kaplan, Hayvanların hayatları boyunca sıkışık kafeslerde tutulduğu, sağlıksız koşullar nedeniyle aşırı antibiyotik verildiği, temel ihtiyaçlarının hiçbirini yerine getiremediği eziyetlere maruz bırakıldığını vurguladı.

“Bugün, dünya çapında kutlanan Dünya Çiftlik Hayvanları Günü, bize hayvanların yaşam koşullarını değerlendirmek ve onların haklarını korumak için bir fırsat sunuyor” diyen Kaplan, şunları ifade etti:

“Kafessiz Türkiye olarak, çiftlik hayvanlarının yaşadığı zorlukları göz ardı etmeyi reddediyoruz ve bu konuda hayvanlar için anlamlı değişiklikler yapılması için çalışıyoruz.”

‘109 milyon tavuktan 100 milyonu kafeste tutuluyor’

Türkiyede sokaklarda ve çiftliklerdeki kara hayvanlarının yüzde 95’ini eti ve yumurtası için kullanılan tavukların oluşturduğunu hatırlatan Kaplan şunları dile getirdi:

kafes“Kafes tavukçuluğu, endüstriyel hayvancılık uygulamaları arasında hayvanlara en çok eziyet eden yetiştirme yöntemi. Her yıl dünyada milyarlarca tavuk, yumurta endüstrisinin kârlılığını artırmak için bir A4 kağıdından daha küçük bir alana hapsediliyor ve ömrü boyunca eziyet dolu kafeslerden hiç çıkarılmıyor. Türkiye’de ise yumurta için yetiştirilen 109 milyon tavuktan 100 milyonu kafeslerde tutuluyor.

Yumurtalar için kafeslere kapatılan tavukların eziyet çekmesi ve erkek civcivlerin doğuştan ölüme mahkum edilmesi endüstriyel hayvancılığın yarattığı sorunların önemli bir kısmını oluşturuyor. Erkek civcivlerin öldürülmesi uygulaması hem etik hem de çevresel açıdan sorunlu bir durumdur ve bu uygulamanın son bulmasını istiyoruz. Aynı şekilde, tavukların yaşam koşullarını iyileştirmek ve kafeslerden kurtarmak için şirketleri kafes yumurtasını terk etmeye davet ediyoruz.

Kafessiz Türkiye olarak, bu önemli günde çiftlik hayvanlarına destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Birlikte, adil bir gelecek inşa edebiliriz. Herkesi hayvanların sesi olmak için kampanyamıza destek olmaya davet ediyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.