Köşe YazılarıYazarlar

Dizi dünyasında yeni sezon

0

Az televizyon izleyen biri olarak Gezi’den sonra iyice Türkiye’deki kanallara daha da soğudum. Bu vesile ile kendimi; zaten takip ettiğim yabancı dizileri izlemeye verdim. (yani ABD dizi emperyalizminin kucağına attım da diyebiliriz.)

Bir yandan da yeni ne var ne yokları takip ediyorum. Zaten iyi bir dizi izleyicisiydim; şimdi artık ne çıkmışsa bir göz ucuyla bakıyorum izlermiyim diye.  Özellikle, fantastik kurgu, bilim kurgu, gerilim veya iyi dramalar üzerinde duruyorum.

Bu yüzden, bu güz sezonu ilk defa yayınlanmaya başlayan dizilerin bazıları hakkında düşündüklerimi paylaşmak istedim:

Hostages:

ABD Başkanı’na karşı bir komplo teorisini konu alıyor. Bu aralar, politik komplolar zaten moda olmuş durumda. Alengirli Beyaz Saray politikaları, ihtiraslı politikacılar, gizli servis tezgahları konulu diziler çok popüler (house of cards, political animals gibi.)

Hostages da onlardan biri. ABD başkanını ameliyat edecek olan doktoru ve ailesini rehin alarak, Doktora başkanı öldürtmeye çalışıyorlar. İlk bölümleri fena gibi görünmese de dizi yakında, bayatlayan klişelere döner. Konu çok uzatılabilecek gibi değil bir kere. İki bölüm izledim, üçüncü, dördüncü bölümden sonra iş bayatlar. Keza, bir yandan rehineler hayatlarına devam edecekler, bir yandan da aslında rehine olmaya devam edecekler. Doktor ilaçla başkanı öldürecek filan. Olmaz, zorlama çok.

Ama bir kaç bölüm can sıkıntısını giderir gibi de duruyor.

İmdb linki: http://www.imdb.com/title/tt2647258/?ref_=fn_al_tt_1

Agents of S.H.I.E.L.D.

Fantastik, bilim kurgu sevenlere, çizgi roman sevenlere hizmet eden bir dizi. Zaten Marvel Comic’s 1965 yapımı bir çizgi romanından uyarlama. Terörizm karşıtı bir ajan biriminin hikayesi. İlginç bir kurguya sahip. Ancak bir çizgi roman uyarlaması olarak beni çok tatmin etmedi. Son zamanlarda bilim kurgu / fantazi türünü biraz popüler kültür ile harmanlama gibi bir eğilim var televizyonda.  Bu da onun bir örneği olmak ile çizgi roman nerdlerine hitap etmek arasında kalmış bir dizi.

Bir True Blood kadar leş değil. Sanırım fantastik kurgu okuyucuları anlamıştır ne dediğimi ama biraz açayım; vampir hikayelerinin bütünlüğünü, hüzünlü yapısını ve karakterini bozup hip hop kültürü haline getiren dizidir benim gözümde True Blood. Daha çok insana hitap etsin diye magazinelleştirmiştir tarih ve efsanelerden temellenen vampir hikayelerini.

Neyse, aynı magazinelleştirme havasını Agents of S.H.I.E.L.D’de de görüyoruz. Ama yine de bir sezon izleyin derim. Buradan uzaklaşabilir de reyting için Marvel hikayesini magazinelleştirebilir de.

İmdb linki: http://www.imdb.com/title/tt2364582/episodes?season=1&ref_=tt_eps_sn_1

Blacklist:

Benim bu sene başlayanlar içinde en çok beğendiğim dizi. Dizi ilk bölümünde çok iyi bir giriş sahnesi ile başlıyor. Yıllardır aranan ve kimsenin bulamadığı bir uluslararası suçlu teslim oluyor. Tek bir ajanla konuşurum diyor ve elindeki kara listeyi F.B.I’ya veriyor. Dizi bu listeyi konu alıyor. Başta biraz klişe kokuyor evet. Biraz klişeliği de var. Ama dizideki karakterler ve özellikle James Spader çok iyi oyunculuk sergiliyor.

Dizi ilerleyen bölümlerde bu hikayenin klişeliğine de takılabilir çok ilginç akıl oyunlarının döndüğü bir kurguya doğru da gidebilir. Umutluyum, oyunculuk için bile en azından bir sezon izlenir.

İmdb link: http://www.imdb.com/title/tt2741602/?ref_=nv_sr_1

 

Sleepy Hollow

Yine bir fantastik kurgu hikayesi. Dökülen kanı ile mahşerin dört atlısından birine bağımlı olan bir tarihi karakterin, 200 yıl sonra mahşerin atlısı tekrar yeryüzüne dönünce ortaya çıkmasını ve Sleepy Hollow kasabasında kötüler ve şeytan ile mücadelesini, mahşerin dört atlısı ile mücadelesini anlatan bir dizi. Tarihsel öğeleri çok iyi, bol bol dini atıf üzerinden bir hikaye oluşturulmaya çalışılmış. Hikayeye emek harcanmış ama dizi; mahşerin dört atlısının getireceği kıyamet üzerinden ilerlerken bir iki bölüm sonra basit bulmacalar ile uğraşan; altı boşalmaya başlayan bir hikayeye dönmeye başladı.

Eğer senaryoyu büyük resme bağlayarak ilerlerlerse, oluşturdukları 18. Yy kasveti, dini ve tarihi altyapı çok başarılı bir dizeye dönüştürebilir hikayeyi. Ama biraz fazla zorluyor bu altyapısını.

İmdb link: http://www.imdb.com/title/tt2647544/?ref_=nv_sr_1

Witches of East End

1 bölümü yayınlandı. İlginç bir cadı hikayesi olabilir de yeni bir True Blood saçmalığı da olabilir. Birşeyler söylemek için zaman gerekiyor diye düşünüyorum.

İmdb link: http://www.imdb.com/title/tt2288064/?ref_=nv_sr_2

Atlantis

Bir ingiliz dizisi olması üzerine izlemek lazım dediğim ama hem görselleri hem kurgusu hem de hikayesi ile bayat olduğunu düşündüğüm yeni dizi. Canım Atlantis hikayesinin canına okumuşlar. Bir tek ingiliz aksanı ve arada ingiliz mizah anlayışı içeren akıllı diyalog kıvılcımları var. Ama bende büyük hayal kırıklığı yarattı.

İmdb linki: http://www.imdb.com/title/tt2705602/?ref_=fn_al_tt_1

Özetle, bu sene yeni başlayan diziler arasında bir Black Mirror, bir Hannibal, bir Fringe, bir Sanctuary, bir Breaking Bad yok.

Bir iki bölüm izleyip değerlendirmeye bile gerek görmediğim Low Winter Sun a size hiç bulaşmayın bence.

Daha başlamamış olan Mob City , Dracula, Black Sails ile herkesin Blade Runner’ın dizi versiyonu olacak dediği Almost Human ı ise merak ile bekliyoruz daha.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.