İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşet

İsmailağa Cemaati Kızıl Goncalar dizisini RTÜK’e şikayet etti

0
Kızıl Goncalar

18 Aralık Pazartesi Fox TV‘de yayınlanan ve başrollerini Özcan Deniz ile Özgü Namal‘ın paylaştığı “Kızıl Goncalar” dizisi, ilk bölümünün ardından büyük tartışma yarattı. İsmailağa Cemaati, diziyi Radyo Televizyon Üst Kurulu‘na (RTÜK) şikayet etti ve sosyal medyada karalama kampanyası başlattı.

Dizi, seküler Atatürkçü bir karakter olan Levent (Özcan Deniz) ve tarikat gölgesinde çocuk yaşta evlendirilen Meryem (Özgü Namal) karakterlerinin hikayesini işliyor.

İsmailağa Cemaati ve muhafazakar çevreler, dizinin içeriğini eleştirerek, kurgunun gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Cemaatin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, dini ve tasavvufi kavramların, mezhep ve tarikat gibi manevi kurumların, hacı ve hoca gibi unvanların dizide aşağılayıcı bir şekilde kullanıldığı iddia edilerek, dizinin yayından kaldırılması çağrısı yapıldı. Özellikle, Kuran kursunda geçen ve bir çocuğa fiziksel şiddet uygulanan bir sahne büyük tepki topladı.

Hiranur Vakfı’ndaki ‘çocuğa cinsel istismar’ davasında karar çıktı: Toplam 66 yıl hapis cezası
Feminizme indirilen darbe: Kadınlar ve içselleştirilen roller – Gökçe Aydoğan

‘Kızıl Goncalar dizisi kabul edilemez’

İsmailağa Cemaati tarafından dizinin kaldırılması için sosyal medyada yapılan çağrıda şöyle denildi:

“Allah Teala’nın isimlerini, yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’i, dini-tasavvufi kavramlarımızı, mezhep ve tarikat gibi manevi kurumlarımızı, hacı ve hoca gibi çeşitli unvanları hedef alarak dinimizi ve dindarlarımızı aşağılamayı gaye edindiği anlaşılan yayın ve yapımların günümüz medyasında görülebilmesi asla kabul edilemez bir durumdur.”

Yeni Şafak gazetesinde yer alan haberlerde dizinin bir “FETÖ algı operasyonu” olduğu öne sürülürken, bazı izleyiciler de dizinin “tarikatlarla ilgili gerçekleri” yansıttığını savundu.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise, dizinin incelenmeye alındığını duyurdu.

Dizinin yönetmenliğini Ömür Atay üstlenirken, senaryosu Necati Şahin tarafından kaleme alındı. Dizi, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Hazal Türesan, Mert Turak, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Tuğrul Tülek, Yakup Turgut, Sitare Akbaş, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Zehran Kelleci, Tuana Gizem Uzunlar gibi oyuncuları da kadrosunda bulunduruyor.

Kızıl Goncalar dizisinin yeni bölümü, 25 Aralık Pazartesi saat 20.00’de Fox TV’de yayınlanacak. RTÜK’ten dizinin inceleneceği dışında bir bilgi gelmedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.