Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Dikmeceliler tarım arazilerine giren iş makinalarını alandan çıkardı

0

Hatay‘ın Antakya ilçesine bağlı olan Dikmece mahallesinde zeytinlik alana yapılması için kamulaştırılan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutlarına karşı Dikmece halkının direnişi sürerken bu arazilere bugün (29 Ağustos) iş makinaları girdi. Tarlalarına, zeytinliklerine el konulan Dikmeceliler, öğle saatlerinde çalışma yapmak için arazilerine giren iş makinelerini alandan çıkarıp nöbete başladı. Vatandaşlar nöbetten şöyle seslendi:

“Biz dört aydır nöbetteyiz. Acil kamulaştırma ve kamu yararı adı altında topraklarımız gasp ediliyor. Topraklarımıza el koyuluyor. Biz şu anda topraklarımızı koruyoruz. Biz, sabah baktık kepçeler , kamyonlar tarlalarımıza girmişler. Tapulu arazimiz burası. Biz buradan geçiniyoruz. Buğday ekiyoruz. Kamyonlar, kepçeler geldi. Biz onları kovduk. Şu anda tarlalarımızı korumak için nöbetteyiz. Çoluk çocuk güneşin altında hepimiz tarlalarımızı -ve yakında herhalde evlerimize de girecekler bundan da korkuyoruz- ve köyü korumaya çalışıyoruz. Onlar buradan gidene kadar biz buradayız.”

‣ Hatay’da inşaat için tarım arazileri kamulaştırılan Dikmece halkı nöbete başladı
‣ Dikmece’de de jandarma copu: Zeytinlerini ve tarım arazilerini savunan köylüler gözaltına alındı
‣ Kamulaştırılan Dikmece’nin köylüleri bahur ve rihenlerle yürüdü: Gitmedik, buradayız

TOKİ’den milyon liralık davalar

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca açılan davada ise kamulaştırılan bir arazi için şu ifadeler kullanıldı:

“2942 sayılı (4650 sayılı Kanunla Değişik) Kamulaştırma Kanununa esas olmak üzere 5.4.2023 tarih ve 7452 Sayılı Kanunla yasalaşan 24.2.2023 tarih ve 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 7. Maddesi gereğince söz konusu kamulaştırma sahasında kalan taşınmazların ve varsa üzerindeki mhdesatların kamulaştırılmasına esas olmak üzere;

126 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2. Maddesinin 1. ve 7. Maddesi doğrultusunda gerçekleştirilen terkin işlemi neticesinde SPK lisanslı Değerleme Şirketi tarafından tespit edilen 9.172.238,00 TL bedelin, paylan oranında evvel tapu kaydı malikleri/hissedarları adına ödenmek üzere belirlenen bankaya yatırılmasına karar verilmesini,

İdaremiz hesaplarının T.C. Ziraat Bakası’nda bulunması nedeniyle, işlem hızı ve kolaylığı açısından, depo edilecek bedelin T.C. Ziraat Bankası Antakya Şubesinde açtırılacak hesaba yatırılmasına, açtırılacak hesabın üçer ay vadeli dönüştürülmesine, 3. Kişilerin zararının doğmamasını teminen varsa tapu kaydındaki takyidaların bankaya yatırılan bedele kaydırılmasına karar verilmesini ve bu durumun kısıtlayıcı şerhlerin yer aldığı tapu kaydı eklenerek ilgili banka ve tapu sicil müdürlüğüne ve nihayetinde karar suretinin de davanın taraflarına gönderilmesini; arz ve talep ederim (15/06/2023)”

Vatandaşlar ise kamulaştırmalara karşı toplu halde dava açmaya başladı.

‣ ‘İmara uygun değil’ denilen Dikmece’ye nasıl TOKİ yapılır?
‣ Dikmece’de direniş 17’inci gününde: Ma rıhna nıhna hon!
‣ Zeytinlikleri imara açılan Dikmeceliler Meclis’te
‣ Hatay’da kamulaştırma kararı verilen köyde üç günde ikinci yangın: Tesadüf mü?

Ne olmuştu?

6 Şubat depremlerinin hemen ardından, uzmanların tüm uyarılarına rağmen hızlıca başlatılan deprem konutu inşaatları kapsamında çok sayıda arazi kamulaştırılmıştı.

Antakya merkeze 10 km mesafedeki Gülderen ve Dikmece, dağlık arazi yapısı nedeniyle tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri bulunuyor. Depremzede yurttaşlar ise geçim kaynakları olan tarım arazilerinin kamulaştırılmasına karşı çıkıyor.

Gülderen’de  61 parsel 14 Nisan tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile kamulaştırılırken, TOKİ’nin Dikmece ihalesini alan Sarıdağ İnşaat şirketi de nisan ayı sonunda bölgedeki çalışmalarına başladı. İhaleye göre, bölgede 1415 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi yapılacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.