Yargı kararları TOKİ’ye ‘işlemiyor’: Durdurma kararına rağmen inşaata devam

Urfa'nın Eyyubiye ilçesi kırsalında köylülerin merasının TOKİ eliyle satılması mahkeme kararıyla engellendi, ancak müteahhit patlatma ve inşaat işlerini sürdürüyor. Köylülerse hukuka uyulmasını istiyor.

Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde TOKİ’nin “e-imar” yoluyla Çalışkanlar Kırsal Mahallesİ’nin mera alanlarının satışı mahkeme tarafından durduruldu.

Meraların, sahibi olmasına rağmen, hukuksuz bir bir şekilde “sanal imar” ile satışın yapılmasına karşı bölge halkı yargı yoluna başvurmuştu. Karar, halkın lehine çıktı.

Sanal imar, başka deyişle e-imar; belediyelere verilen bir “imar kolaylığı”. Bu yolla mimari ve imar proje, ruhsat süreçleri elektronik ortamda kabul edilebiliyor, onay süreçleri e-imza ve mobil imza ile sağlanabiliyor.

Ancak Urfanatik Gazetesi’nin aktardığına göre, TOKİ müteahhidi bölgede çalışmalarını sürdürmeye devam etti. İş makinalarının çalışmaya devam ettiği mera alanlarında, düzenli olarak dinamitli patlatma yapılıyor ve alan tahrip ediliyor.

Bölgenin geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirten mahalleliler, bir an önce bu hukuksuz işlemin durdurulmasını ve meralarının kendilerine geri verilmesini istiyor.

Çalışkanlar Mahallesi sakini Nedim Demir Urfa Valiliği ve Eyyübiye Kaymakamlığına seslenerek hukuk tanımayan müteahhidin çalışmalarını durdurması gerektiğini belirtti:

“TOKİ, mera alanlarımızı satışa çıkardı. Biz mahkemede dava açtık ve satışı iptal ettirdik. Mahkeme sürecinden sonra aynı yer bir daha satışa çıktı. Yine dava açtık ve kazandık. Mahkeme kararı elimizde ama müteahhit hala orada iş makinesi çalıştırıyor ve mera alanına zarar veriyor. Yetkililere sesleniyoruz: Bizim bütün geçim kaynağımız hayvancılık, meramıza daha fazla zarar verilmesin, köylülerimiz mağdur olmasın.”

2021 yılında Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Çalışkanlar Mahallesi 317 nolu parsel usuli işlemler tamamlanmadan hayvancılık bölgesi olan bir köy iken hızlıca mera vasfından çıkarılıp gerekli yazışmalar tamamlanmadan ve onaylar alınmadan ilgili arazi hazineye devredildiği iddia ediliyor.

Açılan davada, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın da üzerinde ticaret alanı rezervi ilan edilen bu parsel rezerv yapı alanı ilanının da usulsüz bir şekilde TOKİ‘ye devredildiği ileri sürülmüştü.

KulisTV‘nin aktardığına göre, TOKİ araziyi 14 milyon TL’ye aldı ve bugün 440 milyon TL’ye satıyor.

Kentte, yapılan Rezerv Yapı Projesi‘nin adrese teslim şeklinde oto galeri olarak inşa edildikten sonra Cevher Taş’ın başkanı olduğu Şanlıurfa Galericiler Sitesi Kooperatifi‘ne devredileceği konuşuluyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR