Doğa MücadelesiManşet

Dikmeceliler Bakanlık ve TOKİ’ye toplu dava açtı

0

Dikmeceliler bugün Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına acele kamulaştırmanın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.

Kamulaştırmada herhangi bir kamu yararının gözetilmediğini dile getiren Dikmece halkı, usulsüz kararla birçok kanun maddesinin de ihlal edildiğine dikkat çekti.

Davaya ilişkin açıklamada bulunan Dikmece direnişçilerinden Hasan Özgül, şunları dile getirdi:

“Her ne kadar vekalet verdiğimiz bir avukat arkadaş olsa da dosyayı geniş bir hukukçu ekibi hazırladı; özellikle Ankara’dan hukuk profesörleri dosya üzerine çalıştı.”

Dava açılmadan önce Adliye önünde onlarca yurttaş bir araya geldi. Dikmecelilere hukuk mücadelesinde Antakya’daki çeşitli sendikalar, siyasi partilerin yöneticiler, Türkiye Barolar Birliği ve Hatay Barosu’ndan da destek verildi.  Dikmeceliler vatandaşlara şu çağrıda bulunmuştu:

“Dikmece köylüleri olarak uzunca bir süredir zeytinliklerimizi, yaşam alanlarımızı korumak için direnişteyiz. Bugün direnişimizin yeni bir aşaması olan hukuk mücadelesini başlatıyoruz. Köylüler olarak topluca dava açıyoruz.”

‣ Hatay’da inşaat için tarım arazileri kamulaştırılan Dikmece halkı nöbete başladı
‣ Dikmece’de de jandarma copu: Zeytinlerini ve tarım arazilerini savunan köylüler gözaltına alındı
‣ Kamulaştırılan Dikmece’nin köylüleri bahur ve rihenlerle yürüdü: Gitmedik, buradayız

‘Tek bir zeytin ağacının kesilmesine izin vermeyeceğiz’

Bugün (25 Eylül) Antakya Adliyesi önünde 15.00’da bir araya gelen Dikmeceliler, “Direne direne kazanacağız” mesajını da yineledi.

Adliye önünde “Sermaye defol, bu topraklar bizim” ve “İstimlakçılara geçit vermeyeceğiz” yazılı pankartlar açıldı.

“Tek bir tane zeytin ağacının kesilmesine izin vermeyeceğiz” diyen Özgül, Adliye önünde şu ifadeleri getirdi:

“Eğer bu istimlaklar gerçekleşirse sadece Dikmece’de yüz binlerce asırlık zeytin ağaçları katledilecek. Dikmece köyü boşaltılacak. Demografik, kültürel ve tarihsel yapı bozulacak. Biz bunun bozulmasını istemiyoruz. Şirketlere rant için köylerimizin, zeytinliklerimizin, yaşam alanlarımızın peşkeş çekilmesini istemiyoruz. 59 gündür direniş nöbetindeyiz. Mutlaka kazanana kadar bu direnişimizi, Dikmece direnişini sürdüreceğiz.”

Mor Dayanışma da Dikmeceli kadınların yanında direnişe destek verdi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise Dikmecelilerin sağlıklı bir yaşam arzusuyla verdikleri mücadeleye dikkat çekerek “Verdikleri mücadele sadece kendileri için yaptıkları bir mücadele değil, bu ülkenin geleceği için verilen bir mücadeledir. Dünyada tüm ülkeler ekolojik dengelerinin değişmesinden kaynaklı felaketlerle mücadelenin yöntemlerini ararken çok değerli tarım arazilerinin, zeytinliklerinin ranta açılmasının hukuken, vicdanen, mantıken kabul edilebilir hiçbir tarafı bulunmamaktadır. Bu sebeple biz de Türkiye Barolar Birliği olarak yürütülen bu mücadeleye hukuken her türlü desteği vereceğiz” dedi.

‣ ‘İmara uygun değil’ denilen Dikmece’ye nasıl TOKİ yapılır?
‣ Dikmece’de direniş 17’inci gününde: Ma rıhna nıhna hon!
‣ Zeytinlikleri imara açılan Dikmeceliler Meclis’te
‣ Hatay’da kamulaştırma kararı verilen köyde üç günde ikinci yangın: Tesadüf mü?

Dikmece neden direniyor?

Dikmece mahallesi üç bölgeden oluşuyor. Yukarı Dikmece, Çiftlik mahallesi, Kuyucak mahallesi. En kalabalık nüfusa Çiftlik mahallesi sahip.

Yukarı Dikmece zeytin ağaçlarının olduğu mahalle, Kuyucak mahallesi Antakya-İskenderun yoluna yakın. Bu mahalle depremde yüzde 80 yıkıldı. Kamulaştırılan alan içinde bu mahalle de var.

Şu an kepçeler Yukarı Dikmece’de zeytinlik alanlarında çalışma yapıyor. Bu alandaki zeytinlikler 300-400 yıllık zeytinlikler ve alanı çok geniş. Dikmece’de 7500 dönüm alan zeytinlik var. Bir de tepelerde Derince denilen özel bir cins zeytin var. Hem yağı hem kendi çok kıymetli. İstimlakla beraber bu zeytinlikler de yok olacak. Dikmeceliler hem toprağına hem zeytinliklerine hem de yaşam alanlarına sahip çıkmak için direniyor.

Ne olmuştu?

6 Şubat depremlerinin hemen ardından, uzmanların tüm uyarılarına rağmen hızlıca başlatılan deprem konutu inşaatları kapsamında çok sayıda arazi kamulaştırılmıştı.

Antakya merkeze 10 km mesafedeki Gülderen ve Dikmece, dağlık arazi yapısı nedeniyle tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri bulunuyor. Depremzede yurttaşlar ise geçim kaynakları olan tarım arazilerinin kamulaştırılmasına karşı çıkıyor.

Gülderen’de  61 parsel 14 Nisan tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile kamulaştırılırken, TOKİ’nin Dikmece ihalesini alan Sarıdağ İnşaat şirketi de nisan ayı sonunda bölgedeki çalışmalarına başladı. İhaleye göre, bölgede 1415 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi yapılacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.