Ekolojik YaşamHayvan HaklarıManşet

Didim, iklim acil durumuna yanıt olarak Türkiye’de Bitki Bazlı Anlaşma’yı onaylayan ilk belediye oldu

0

AYDIN- Didim Belediyesi, Türkiye’den Bitki Bazlı Anlaşma‘yı (Plant Based Treaty -PBT) onaylayan ilk belediye oldu.

Hayvancılıktan kaynaklanan emisyonlarla mücadele etmeyi amaçlayan  uluslararası bir girişim olan PBT, Türkiye’den Hayvan Hakları İzleme Komitesi ve Türkiye Vegan Derneği’nin de bulunduğu 900’den fazla uluslararası STK ve topluluk tarafından destekleniyor.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires de dahil olmak üzere dünya çapında 19 belediye bu anlaşmanın tarafı. Türkiye’deki iklim kampanyacıları da diğer ilçeleri ve şehirleri Didim’i takip etmeye ve daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bitki bazlı diyetlere geçiş konusunda harekete geçmeye çağırıyor.

Anlaşmaya ortak olan Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, “İklim krizinin ciddiyetinin farkındayız ve Bitki Bazlı Anlaşma kampanyasının bu krizin çözümlerine olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

PBT anlaşması kapsamında yerel kafe ve restoranlardaki menülerin üçte birinin bitki bazlı olmasına yardımcı olacak bir dizi atölye ve eğitim çalışması için Didim Belediyesi ile birlikte çalışılacak.

Ayrıca ilçedeki iklim dostu bitki bazlı gıda seçeneklerine kolayca erişilebilmesi için Bitki Bazlı Anlaşma haritası hazırlanacak.

PBT’den Nilgün Engin, Didim’in Bitki Bazlı Anlaşma’yı onaylama kararının hayvansal tarım emisyonlarıyla mücadele etmek ve iklim acil durumuna bitki bazlı gıda çözümlerini teşvik etmek için cesur ve gerekli bir hareket olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“IPCC raporları, bitki bazlı diyetlerin iklim krizini azaltmak için en uygun diyet olduğunu ve yılda 8 gigaton CO2 eşdeğerinden tasarruf sağlayabileceğini gösteriyor. Türkiye’deki ilçeleri ve şehirleri Didim’i takip etmeye çağırıyorum çünkü bu on yılda, gezegenin çöküşünü önlemek için bitki bazlı diyetlere kararlı bir geçiş görmeliyiz.”

Ağustos 2021’de başlatılan girişim, şu anda hayvansal endüstrinin genişlemesini sınırlayacak ve bitki temelli diyetlere geçişi teşvik edecek hiçbir mekanizma bulunmadığı için Paris Anlaşması’na eşlik edecek bir Bitki Tabanlı Anlaşma’ya acilen ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Anlaşma, başlangıcından bu yana 59 bin bireysel destekçi, 5 Nobel ödüllü IPCC bilim insanı ve 900’den fazla STK ve topluluk grubundan destek aldı.

Anlaşmanın temel amacı, şu kriterleri sağlyarak gıda ile ilgili sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak:

  • Hayvancılığa atfedilen ormansızlaşmanın küresel çapta genişlemesinin sona erdirilmesi,
  • Vergiler ve sübvansiyonlar yoluyla bitki temelli bir gıda sisteminin teşvik edilmesi,
  • Bitki temelli gıdaların faydaları hakkında halkı bilgilendirme kampanyalarının teşvik edilmesi,
  • Ormansızlaşmanın durdurularak yeniden ormanlar oluşturulması ve hayvancılık tarafından işgal edilen toprakların doğal örtüsüne kavuşturulması,
  • Daha sürdürülebilir işlere, daha sağlıklı insanlara ve daha sağlıklı bir gezegene adil bir dönüşüm için izin verilmesi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.