Köşe Yazıları

Deneylerde hayvan kullanmak şart değil 2: Kozmetik Sektörü ve TC Yasaları – Metin Kılıç

0
“Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç

Yazının dün yayınladığımız ilk bölümü: Deneylerde hayvan kullanmak şart değil 1: Gerçekler

* * *

Hayvan deneylerinin kozmetik boyutunda da korkunç vahşetler yaşanıyor. Her yeni pudra, göz farı, ruj, şampuan, rimel, oje vb. kozmetik ürünleri için, Draize testleriyle binlerce hayvan, özellikle tavşan günlerce acı çektirilmekte, acımasızca işkence edilmekte ve gözleri kör edilmektedir. Her yıl binlerce hatta milyonlarca hayvan deneylerde acımasızca öldürülerek laboratuarların çöplüklerine atılmaktadır. Uluslararası pek çok kozmetik şirketi artık ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmiyor. Eğer bu mümkünse o zaman neden başka firmalar hayvan deneylerini sürdürsün ki? Bizler, kozmetik ürünlerini hatta diğer tüm hayvanlar üzerinde test etme ihtimali olan ürünleri satın alırken bu konuda gereken hassasiyeti gösterir ve ‘’Hayvanlar Üzerinde Test Edilmemiştir’’ ibareli ürünleri tercih edersek, diğer firmaları da hayvanları test aracı olarak kullanmaktan vazgeçirebilir. Yeni ürünlerini alternatif deney yöntemleri kullanarak test eden firmalardan biri olan Avon, 1989 Nisan ayında, “Eytex” adı verilen sentetik bir madde üzerindeki testlerin olumlu sonuç verdiğini ve bundan böyle deneylerini bu madde üzerinde uygulayacağını açıklayarak, hayvan deneylerine alternatif bir deney yöntemini kamuoyuna açıklamıştır. Kolayca uygulanabilir olan bu alternatif yöntem, hayvan deneylerinden çok daha ucuza mal olmaktadır.

9 deney hayvanları...

Hayvan deneylerine alternatif birkaç deney yöntemi şöyledir:

1)Bakteri kültürü
2)Hücre ve doku kültürü
3)Fiziksel-kimyasal testler
4)Veri bankaları
5)Bilgisayar
6)Görsel işitsel medyalar
7)Yumurta
8) Kadavra testleri vb… Birçok test çeşidi hayvanların işkenceli hayatlarına son verilmesine alternatif olabilir…

“XIX. yüzyıldan bu yana tekrarlanan çok sayıda deneyde sayısız hayvanın ısıya tabi tutulduğunu ve bu deneyler sonucunda hayvanların sıcaktan fenalaşıp öldüğü dışında bir bilgiye ulaşılamadığını biliyor muydunuz?”
Peter Singer.

Gelelim hayvan deneyleri için TC yasaları ne diyor? 

Zaten 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile bilimsel araştırmalar için hayvan deneylerine izin verilmektedir. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Avukatlarından Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu’nun bir duyurusu aynen şöyledir:
ACİL! ACİL!! ACİL!!! Sokak hayvanlarımız, deneye gidiyor. 15 Şubat’ta resmi gazetede yayınlanan yönetmelik, sokak hayvanlarımızın deney hayvanları olarak kullanılmasının önünü açmıştır. Aşağıda yasal düzenleme bulunmaktadır.

8 deney hayvanları...

15 Şubat 2014 Cumartesi Resmî Gazetesi Sayı: 28914 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK:
Deney Hayvanları MADDE 11 – (1) HADYEK’in çalışmalarında kullanılacak hayvanlara ilişkin hususlar: C) Kedi, köpek gibi evcil türlerin sokakta başıboş olanları, deneylerde kullanılmaz. Ancak, hayvanların sağlık ve refahı ile ilgili çalışmalara ihtiyaç duyulması, çevre, insan ve hayvan sağlığına karşı ciddi tehlike oluşturması ve çalışmanın amacının sadece başıboş hayvan kullanılarak gerçekleştirilebileceğine dair bilimsel gerekçeler sunulması hâllerinde bu hayvanlar deneylerde kullanılabilir.

Örneğin; Bu zamana kadar Ankara’nın göbeğinde devletin bizden zorla aldığı vergilerle teşvik ettiği ‘‘Kobay’’ üretim merkezi var ve muhtemelen var olmaya da devam edecektir… Benim yıllar önce onca çırpınmalarıma rağmen ‘‘Gelin bu kuruluşa tepkilerimizi gösterelim’’ dememe rağmen, hiçbir hayvan severden ya da hayvan özgürlüğü aktivistinden ses çıktığını görmedim, duymadım. Bu yasanın gelip sokak kedi ve köpeklerine dokunana kadar… Burada sorun yine tutarsız hayvan sever (hayvan seçici) türcü insanlardadır. Yani o kapitalizme köle olan gözlerini para hırsı kör edip, duygularını yok etmiş katil, okumuş cahiller, tavşanlarımızı işkenceye ve ölüme götürürken sustuk, farelerimizi götürürken sustuk, maymunlarımızı götürürken sustuk! Ama ne zaman ki sözde hassas olduğumuz köpeklere, kedilere sıra gelince ayaklandık. Artık çok geç. Bir benzerlik var mı acaba; “Önce komünistleri götürdüler, sesimi çıkarmadım. Çünkü komünist değildim. Sonra sosyalistleri götürdüler, sesimi çıkarmadım. Çünkü sosyalist değildim. Sonra sendikacıları götürdüler, sesimi çıkarmadım çünkü sendikacı değildim. Sonra Yahudileri götürdüler, sesimi çıkarmadım çünkü Yahudi değildim. Sonra beni götürmeye geldiler, benim için sesini çıkaracak kimse kalmamıştı…” Bu doğru bir insan davranışı değildir. Eğer ki biz samimi olursak, bütün hayvanlara gerçektende eşit davranırsak, önce kendimizden başlayıp ‘’Vegan’’ olursak, inanın bizimle hiç bir güç baş edemez ve bütün hayvanların canını kurtarabiliriz. Çünkü haklıyız ve tarihte her zaman haklılar eninde sonunda kazanmıştır…

1. Bölüm:  Deneylerde hayvan kullanmak şart değil 1: Gerçekler

“Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç

 

 

Metin Kılıç

You may also like

Comments

Comments are closed.