Köşe Yazıları

Deneylerde hayvan kullanmak şart değil 1: Gerçekler – Metin Kılıç

0
“Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç

Kozmetik, gıda, ilaç, tıp, sigara, kimyasallar vb. bir çok şey için her dakika yüzlerce hayvanın kısacık hayatlarında acılar içinde kıvranarak öldüğünü biliyor muydunuz? Peki, bu hayvanlar üzerinde yapılan gereksiz deneylerin nasıl yapıldığından haberiniz var mı? Bir çok türdeki hayvanın vücuduna zehirli ilaçlar enjekte ediliyor, gözlerine ve derilerine deterjan, ilaç ve çeşitli kimyasallar damlatılıyor, püskürtülüyor ya da sürülüyor ve bu işlemler yapılırken genelde sabit dursunlar diye, hayvanların elleri, ayakları hatta tüm vücutları bağlanıyor. Derilerini, gözlerini tahriş eden, kaşındıran bu zehirli maddelere maruz bırakılan savunmasız hayvanların kendilerini kaşımalarına bile izin verilmiyor.

Hayvanlar aç, susuz ve uykusuz bırakılıyor, kesiliyor, biçiliyor, yakılıyor, donduruluyor, radyasyona ve pek çok gaza maruz bırakılıyor. Ruj, oje, deterjan, alkollü içecek ve boya gibi maddeler zorla yediriliyor, içiriliyor. Belki haftalarca, aylarca bekli de yıllarca orada öylece kıpırdamadan yaşamaya çalışıyor bu canlılar. Buna yaşamak denirse tabi… Eğer bunca eziyet ve işkenceye rağmen hayvanlar hâlâ yaşıyorsa, öldürülüyor ve öldürülenler üzerinde gereksiz araştırmalar devam ediyor…

6 deney hayvanları...

İnsan hastalıklarının sadece %2’den azı (%1.16) hayvanlarda da görülür. İnsan hastalıklarının %98’inden fazlası hayvanlarda hiçbir zaman görülmez. Piyasadaki en az 50 ilaç, hayvan deneylerinde hayvanlarda kanser oluşumuna sebep olmuştur. Üstelik muhtelif sağlık bakanlıkları ‘Hayvan testleri sonuçlarının önemi olmadığı’ gerekçesiyle bu ilaçların satılmasına izin vermektedir. Doktorların %88’i hayvanlar ve insanlar arasındaki anatomik ve fizyolojik farkların hayvan deneyleri sonuçlarını yanıltıcı hale getirmesinin son derece mümkün olduğunu ifade etmektedir. Fareler, insanlar üzerinde kanserojen etki yapan maddelerin tanımlanmasında %37 oranda doğru sonuç vermektedir. Yani, yazı tura atmak bile daha doğru sonuçlar verecektir.

Hayvan deneylerine göre limon suyu öldürücü bir zehir iken, arsenik, baldıran zehri ve botulin (botoks) güvenli maddelerdir. Reçeteli ilaç tedavisi gören hastaların %40’ı yan etkilerden şikâyetçidir. Şu ana kadar çoğu piyasadan geri çekilmiş 200.000 kadar ilaç üretilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre sadece 240 ilaç “gerekli” sayılmaktadır. Hayvan deneylerinde güvenli bulunan bir çok ilaç insanlar üzerindeki etkileri nedeniyle geri çekilmiş ya da yasaklanmıştır. Aspirin, kalp ilacı olarak kullanılan Digitalis, kanser tedavisi ilaçları, insülin, (Hayvanlarda doğum sakatlıklarına sebep olmaktadır) ve penisilin gibi birçok güvenli ilaç hayvan deneylerini geçememiştir. Hayvan deneyi sonuçlarına göre hareket edildiğinde bu ilaçların yasaklanması gerekir. ‘’Thalidomide’’ üreticilerinin yargılanması sırasında üreticiler, bilirkişilerin, hayvan deneylerinin insan sağlığı için anlamlı sonuçlar üretmeyeceği konusunda hem fikir olmaları nedeniyle beraat etmiştir.

Hayvan deneylerine alternatif olabilecek en az 450 yöntem bilinmektedir. İnsanlarda uyuşturucu ve uyutucu etki gösteren morfin, kedilerin heyecanlanmasına sebep olmaktadır. Hayvan deneylerini geçen ilaçların %95’inin ilk klinik deneylerde insanlar üzerinde etkisiz veya tehlikeli oldukları anlaşılmaktadır. Hastanede yatan insanların altıda biri, aldıkları ilaçların hayvan deneylerinde güvenli bulunup piyasaya sürüldüğü için sağlığını kaybetmiştir. Dünyada her yirmi iki saniyede bir hayvan, laboratuarlarda ölmektedir. Doğum kontrol hapı insanlarda kan pıhtılaşmasına sebep olurken, köpeklerde tam tersi etki yaratmaktadır. Her gün ağrılarımız için kullandığımız aspirin, farelerde doğum sakatlıklarına sebep olmaktadır.

Araştırmacılar hayvan deneyleri sonuçlarına bakarak uzun bir süre ‘’benzen’’in insanlarda kanser yapmadığını iddia ettiler. Kardiyovasküler ilaçlar olan ‘Encainide’ ve ‘Flecainide’in köpekler üzerinde yapılan deneylerde kalp problemlerine sebep olduğu görülmedi. Bu nedenle piyasaya sürülen ilaç, Amerika’da 3000 kişinin ölmesine neden oldu. By-pass ameliyatı köpekler üstünde işe yaramadığı için uzun süre insanlar üstünde denenmedi. Hayvan deneylerine göre insanların C vitaminine ihtiyacı yoktur. Sigara kanser yapmaz ve alkol karaciğere zarar vermez. Senelerce hayvan deneyi sonuçları gösterilerek ‘’asbest’’in zararsız bir madde olduğu iddia edildi. Maymunlar üzerinde yapılan çocuk felci deneyleri uzun yıllar boyunca hastalığın nasıl ortaya çıktığını anlamamızı geciktirmiştir.

7 deney hayvanları...

Bir araştırmacının da söylediği gibi; ’‘Hayvan deneylerinin temel sorunu, hiçbir zaman insan hastalıklarına doğru bir model teşkil edememeleridir.’’  Kaynak: www.shac.net

Hayvanlar üzerinde denenen her ilaç, daha sonra insanlarda da deneniyor. 2003 tarihli Prof. Dr. W. F. Crowley imzalı bir tıp makalesine göre hayvanlar üzerindeki 25.000 çalışmanın yalnızca 1’i klinik olarak kullanışlı bir ilaç olarak sonuçlanmış. %0.004 gibi komik bir rakama karşın hayvan deneyleri sürdürülüyor.

İkinci bölüm yarın:  “Deneylerde hayvan kullanmak şart değil 2: Kozmetik Sektörü ve TC Yasaları”

“Vegan Özgürlük Hareketi”nden Metin Kılıç

 

 

Metin Kılıç

You may also like

Comments

Comments are closed.