COP28Manşet

[COP28] Dubai’de iklim aktivistlerinden Filistin’e destek gösterisi

0

Fotoğraflar ve videolar: Elif Cansu İlhan (CAN Europe) 

*

Birleşik Arap Emirlikleri‘nin Dubai kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) iklim aktivistleri, İsrail saldırıları altındaki Filistin’e destek gösterisi düzenledi. Aktivistler saldırılarda hayatını kaybedenlerin isimlerini okuyarak acil ateşkes çağrısında bulundu.

El Wasl Kubbesi yakınında düzenlenen eylem sırasında atılan “özgür Filistin” ve ‘Adalet’ sloganları kenti çınladı.

BAE’nin ister İsrail-Hamas savaşını ister iklim değişikliğini protesto ediyor olsun, aktivistlerin barışçıl protestolar gerçekleştirmesine karşı katı kurallar koyması eleştirilere yol açıyor. Geçen yıllarda yapılan kitlesel gösterilere, bu nedenle bu yıl rastlanmıyor. COP28’de henüz herhangi bir kitlesel yürüyüş ya da büyük bir protesto eylemi gerçekleştirilmedi.

‘Dünyada adalet sağlanmadan iklim mücadelesi de adil şekilde yürütülemez’

Ancak konferans alanı Expo City Dubai‘de BM’nin gözetiminde olan ve iklim müzakerelerinin yapıldığı Mavi Alan‘da (Blue Zone) İsrail pavilyonunun yakınında toplanan yaklaşık 100 aktivist, kendilerine ayrılan özel bir alanda katı kuralları delerek Gazze’de devam eden şiddete son verilmesi yönünde çağrıda bulunmak için bir araya geldi.

Gösteriyi izlemek için toplanan kalabalığa seslenen bir gösterici, “Gazze’de çocukların çığlıkları gece boyunca çınlamaya devam ediyor” dedi.

Acil ateşkes çağrısında bulunan aktivistler, dünyada adalet sağlanmadan iklim değişikliğiyle mücadelenin de adil şekilde yapılamayacağını ifade etti; Filistin’e destek vermek için kullanılan bir sembol olan karpuz görselli bayraklar, ateşkes ve iklim adaleti talep eden diğer çeşitli pankartları açtı.

Konferans için Dubai’de bulunan Avustralyalı iklim adaleti aktivisti Michael Polonya, Al Arabiya English‘e acilen ateşkes için baskı yapılması gerektiğini söyledi:  Bu nedenle, dünya liderlerinin bir araya geldiği her yerde, baskı olacağını düşünüyorum. Ancak özellikle iklim adaleti ve yerli halkın korunması için mücadelenin olduğu ve bu krize neden olan sömürücü küresel sisteme karşı geri adım atıldığı burada, bu çok daha önemli.” 

İklim Eylem Ağı’nı temsilen Fiji’den Kavita Naidu daaktivistlerin seslerini duyurabilmeleri için bir platform olarak şu anda COP28’den daha iyi bir yer olmadığını söyledi.

İklim aktivisti ve uluslararası insan hakları avukatı olan Naidu, “Eş zamanlı olarak yapılması gereken diğer tüm önemli işleri yapmaya devam ederken Filistin’de olup bitenleri unutamayız çünkü sonuçta tüm adaletsizlikler birbiriyle bağlantılıdır” dedi.

Protesto için özel alan

COP28 organizatörleri ve BM sekreterliği daha önce COP28’in Dubai’de düzenlenmesinin yasal temelini belirleyen ikili bir anlaşma imzalamıştı. Buna göre iklim aktivistlerinin barışçıl bir şekilde toplanabileceği ve seslerini duyurabileceği alan olarak Mavi Bölge belirlendi.

Filistinli iklim aktivisti 19 yaşındaki Salam El Youssef, burada yaptığı konuşmada, “Aktivist olamayacak ve gösterilere katılamayacak kadar genç olduğumu düşünmüyorum. Öncelikle gençleri duymamız gerekiyor. Gençler dünya nüfusunun yarısını oluşturuyor. Ayrıca daha genç yaştaki insanların öldüğünü kanıtlamak için 19 çok genç bir yaş değil” diye konuştu.

Associated Press ajansı ise bir düzine göstericinin ateşkes çağrısı yapan bir pankart taşıdığını, bunun da İsrail pavilyonundaki güvenlik personeli ile Mavi Bölge’yi koruyan Birleşmiş Milletler polisi arasında kısa bir tartışmaya yol açtığını bildirdi.

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.