Çin hükümeti, sübvansiyonlu aşırı üretimin küresel pazarları indirimli fiyatlara sahip ihracatla doldurabileceği korkusu nedeniyle Batı’nın hedefinde olan ülkenin lityum pil endüstrisini dizginlemeyi amaçlayan taslak kılavuzları yayınladı.
Lityum-iyon piller, elektrikli araçlardan scooterlara, dizüstü bilgisayarlara ve motorlu tekerlekli sandalyelere kadar her şeyde kullanılan, şarj edilebilir bir enerji depolama biçimi.
Economist Intelligence Unit’e göre ise Çin, 2022’de küresel talebin yaklaşık yüzde 57’sini oluşturarak dünyanın en büyük lityum pil üreticisi. Devlet basınında çıkan haberlere göre, ülkenin ihracatı, 2023’teki yıllık yüzde 33 olmak üzere son yıllarda keskin bir artış gösterdi.
Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından çarşamba günü (15 Mayıs) yayımlanan, sektörü “teşvik etmeyi ve yönlendirmeyi” amaçlayan kılavuzda, lityum pil şirketlerinin “tamamen kapasiteyi artıran projelerden” kaçınması gerektiği vurgulandı. Belgede bunun yerine “teknik yeniliği güçlendirmeleri, ürün kalitesini yükseltmeleri ve üretim maliyetlerini düşürmeleri” gerektiği belirtildi.
Yasal olarak bağlayıcılığı olmayan kılavuzlar aynı zamanda firmaları koruma altındaki tarım arazileri veya ekolojik açıdan önemli alanlarda üretim tesisleri kurmamalarını da teşvik ediyor.
Belgeye göre, korunan alanlardaki mevcut fabrikaların kapatılması veya “ölçeklerinin sıkı bir şekilde kontrol edilmesi ve kademeli olarak taşınması” gerekiyor.
Bakanlık ayrıca şirketleri ulusal işyeri güvenliği yasalarına uymaya ve mevcut ürün standartlarına uymaya çağırdı.
‣ Lityum pil bağımlılığımızın giderek artan çevresel maliyeti
‣ Lityum piller temiz bir alternatif mi yoksa çevre için yeni bir tehdit mi?
‣ Sırbistan’da binlerce kişi, lityum madenine karşı yolları kapattı
‣ Yapay zeka lityum içeren pillere alternatif buldu
‣ Önemli buluş: Deniz tuzu pili, lityumun 4 katı kapasiteye sahip
‘Çin’in aşırı üretimi küresel endüstriye zarar veriyor’
Yabancı yetkililer, Çin hükümetinin desteğiyle küresel pazarların karşılayabileceğinden daha fazla üretim kapasitesi yaratılması yüzünden yenilenebilir enerji ve lityum piller de dahil olmak üzere kilit sektörlerdeki ucuz ihracat akışının başka yerlerdeki endüstrilere zarar verebileceği konusunda uyardı.
Pekinise Batı’nın korkularını mesnetsiz buluyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bu hafta Avrupalı liderlere Çin’in aşırı kapasite sorunu olarak adlandırılan sorunun “ne karşılaştırmalı üstünlük açısından ne de küresel talep ışığında mevcut olmadığını” söyledi.