Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.
***
Zeno ve Mondo – Dalgalarla Dans Eden Kurbağalar
“Dalgaları durdurabilir miyiz?”. Bir süredir denize girmekte tereddüt eden oğlumdan gelen bu soruyla kalakalıyorum. Onları bazen durdurmaya çalıştığımı bildiğimden sorunun cevabı daha da zorlaşıyor. Denizin üzerinde hafifçe yükselip alçalan dalgaların göz bebeklerinin içinde büyüdüğüne şahit oluyorum. Rahatlatmak umuduyla “Dalgaları durdurmamıza gerek yok ama istersen seninle beraber yüzebilirim.” diyorum. Günler sonra bu sorunun cevabını vermekte bana yardım edecek olan Zeno ve Mondo- Dalgalarla Dans Eden Kurbağalar kitabını buluyorum.
Yazar ve akademisyen Nilay Yılmaz Zeno ve Mondo adlarında iki küçük kurbağa (kim bilir aslında belki de tek bir kurbağa) karakter yaratmış. Nehir kıyısına oturmuş, derin derin nefesler alan, gözleri kapalı ama uyumayan bir kurbağa Zeno. Çevresindeki sakinleştirici sesleri dinlerken doğanın değişimine de şahit oluyor. Bir arının sarı beyaz vızıltısını, bir uçurtmanın kuşlardan getirdiği haberleri, yaşlı bir adamın şarkısını dinliyor. Gözleri kapalıyken de herşeyin farkında. Diğer kurbağa Mondo ise aceleci, tedirgin ve sabırsız. Kendini dalgaların prensi sanıyor ve dalgaları durdurmaya çalışıyor. Kımıldamadan oturan kurbağa Zeno’yu izleyen Mondo büyük bir zıplayış yaparak onun yanına gelmek istiyor fakat o anda neler oluyor?
Doğru nefes alabilmeyi öğrenmenin, anda kalabilmenin önemini bu iki küçük kurbağayla okura aktaran Nilay Yılmaz şehrin kalabalıklığını ve kafese kapatılmış aslanın orman özlemini dile getirdiği sayfalarda sorgulatıyor. Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) eğitiminin çocuklara küçük yaşlardan itibaren verilmesini savunan yazar bu yönde aktiviteler yapıyor. Korkunun ve heyecanın yoğunlaştığı anlarda doğru nefes alınarak dengenin sağlanabileceğine inanıyor. Prens ve prensesler yetiştirilmesinin sakıncalarını da alt metinlerde büyüklere hatırlatıyor.
Kitabın çizimlerini yapan sanatçı Rukiye Ulusan boyalı taşlar, ağaç dalları, yapraklar ve meyveler ekleyerek rengarenk sayfalar yaratmış. Doğada varolan malzemeler kullanılarak yaratılan resimler dengede kalmak, odaklanmak ve doğaya dönüş temalarını destekliyor. Serinin bir sonraki kitabı Zeno ve Mondo – Herkesin İçinde Kurbağalar Zıplar da benzer şekilde resmedilmiş.
Kitabın sonunda Zeno ve Mondo’nun dalgalara rağmen aynı suda akmayı başarabilmelerinin kilit formülünün akışta kalabilmeleri olduğunu görüyoruz. Zeno arkadaşı Mondo’ya Zen Felsefesi ışığında korkularıyla baş etmeyi öğretiyor. Farkındalıkları çoğaltıp anda kalabildiğimizde, doğayla birlikte nefes alabileceğimizi kulaklarımıza fısıldayan bu kitabı okurken nehre düşen kırmızı bir yaprağın suda yarattığı halkaların dansını izlemeye hazır olun.
Yazar: Nilay Yılmaz
Resimleyen: Rukiye Ulusan
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa:32
6+
Eda Uysal