Çin, ülkenin en büyük çevre sorunlarından biriyle mücadele etmek amacıyla tek kullanımlık plastik ürünleri kaldırmaya yönelik aldıkları tedbirleri açıkladı.
Ülkede her gün yaklaşık 60 milyon paket servisi yemek kabı çöpe gidiyor ve yüksek miktarlarda işlenmemiş plastik atık ya çöp sahalarına yığılıyor ya da nehirlere atılıyor. Çin’de yaşayan ortalama bir kişi, ortalama bir Amerikalının yaklaşık yarısı kadar katı atık üretse de Asya ülkesi çok daha büyük bir nüfusu barındırıyor.
Tek kullanımlık plastikler, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünyanın en büyük çevresel sorunlarından biri olarak sınıflandırılıyor.
Taze ürün satan pazarlar 2025’e kadar muaf
Independent‘in haberine göre, yeni planı yayımlayan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu‘yla Ekoloji ve Çevre Bakanlığı, plastik torbaların 2020 sonuna kadar Çin’in tüm büyük şehirlerinde, 2022’deyse tüm şehir ve kasabalarında yasaklanacağını belirtti.
Taze ürün satan pazarlar 2025’e kadar yasaktan muaf tutulacak. Paket servisi olan restoranlardan plastik kaplar ve plastik kurye paketleri gibi diğer ürünler de aşamalı olarak kaldırılacak.
Alınan karara göre, restoran endüstrisinin 2020 sonuna kadar tek kullanımlık pipet kullanması yasaklanacak. Çin’deki kasabalar ve şehirler, 2025’e kadar restoran endüstrisinde tek kullanımlık plastik ürünlerin tüketimini yüzde 30 oranında azaltmak zorunda.
Bazı bölge ve sektörler de plastik ürünlerin üretimi ve satışı konusunda kısıtlamalarla karşılaşacak ama bunların hangi coğrafi bölgelerde oldukları henüz belli değil. Çin, ayrıca tüm plastik atıkların ithalatını yasakladı.