Çatıda seramik kuş yuvası yapmaca…

Kentsel alanlarda azalan kuş nüfusuna bir çözüm üretmek üzere Vogelbescherming (Hollanda Kuş Birliği)ne danışan Klaus Kiken, kuş barınağı şeklinde çatı kiremitleri – kuşların şehirde barınabileceği ve beslenebileceği daha çok yer bulma fırsatı sunan bir tasarım – yarattı.

Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Özde Çakmak‘a, fikir ve çeviri katkısı nedeniyle teşekkür ederiz.

***

Kentsel alanlarda azalan kuş nüfusuna bir çözüm üretmek üzere Vogelbescherming (Hollanda Kuş Birliği)ne danışan  Klaus Kiken, kuş barınağı şeklinde çatı kiremitleri – kuşların şehirde barınabileceği ve beslenebileceği daha çok yer bulma fırsatı sunan bir tasarım – yarattı.

 

Kuşlar genellikle çatıların içine yuva yapmasını hesaba katan Hollandalı tasarımcı standart bir çatı kiremidini aldı ve bu kiremidin üstüne yapıştırılmak üzere önünde giriş için bir boşluk, aşağısında kuşların barınabilecekleri bir sepet olan numune bir yuva inşa etti. Bu şekilde, normalde yuva yapacağı yerlerde güvenli bir barınak yaratmak için kuşların tipik davranışlarından yararlanan  Kuiken onlara havalandırma ve kedi gibi evcil hayvanlardan korunma olanağı da sağlamış oldu.

 

 

Kuş yuvası, kışın aşırı soğuk havalara dayanıklı materyallerden yapılan ve çiftleşme mevsiminden sonra temizlemesi kolay çıkarılıp takılabilen bir de sepet içeriyor. İlk kez 2009 yılında tasarlanan bu kuş yuvaları nihayet üretime geçti ve şu an 100 tanesi satışa hazır.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Özde Çakmak

(Designboom.com, Thisiscolossal.com, Yeşil Gazete)


Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR