Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rektör olarak Melih Bulu’yu atamasını protesto edenler Kadıköy Rıhtım’da bir araya geldi.
Boğaziçi Dayanışması tarafından yapılan çağrıyla bir araya gelen yaklaşık iki bin kişi Melih Bulu’nun istifa etmesini ve protestolarda gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti.
Öğrenciler ilk olarak eylem yerini Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs girişi olarak duyurmuş, İstanbul Valiliği ise bir açıklama yayınlayarak Beşiktaş ve Sarıyer’de gösteri ve yürüyüşleri yasakladığını söylemişti. Bunun üzerine öğrenciler eylem yerini Kadıköy olarak değiştirmişti.
Beşiktaş’a yürüdüler
Öğrenciler, 12.00’da Bebek’te yer alan Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptıkları eylemin ardından yürüyerek Beşiktaş’a geldi. Yol boyunca öğrencilerin sloganlarına araçlar kornalarla destek verdi.
Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Melih Bulu'yu protesto eden öğrenciler Kadıköy motorunda da slogan atmaya devam etti.#boğaziçidireniyor #YaHepBeraberYaHicbirimiz pic.twitter.com/ol5ki6wQbr
— Yeşil Gazete (@yesilgazete) January 6, 2021
Beşiktaş’ta vapura binen öğrenciler, yolculuk boyunca da sloganlar atarak Melih Bulu’nun istifasını talep etti. Kadıköy’de toplanan kalabalık Boğaziçi öğrencilerini alkışlarla karşıladı.
Yüzlerce polis alanı çevirdi
Rıhtım alanı yüzlerce polis tarafından çevrildi. Ancak polisler herhangi bir müdahalenin yapılmayacağını söyledi.
Eylemde öğrenciler sıklıkla “Melih baksana, kaç kişiyiz baksana” “Homofobik rektör istemiyoruz”, “Yaşasın öğrenci dayanışması” istemiyoruz sloganları attı.
Kadıköy rıhtımı yüzlerce polis tarafından çevrilmiş durumda. Kolluk kuvvetleri eyleme izin vereceklerini söylüyor. #boğaziçidireniyor pic.twitter.com/Mv14768Bvq
— Yeşil Gazete (@yesilgazete) January 6, 2021
‘Üniversitelerle sınırlı değil’
Burada bir basın açıklaması okuyan öğrenciler, “Biliyoruz ki yalnızca üniversiteler değil belediyeler ve STK’llar da bu politikaların kurbanı olmaktadır. Kayyım atamaları ülkemizin demokratik geleceğine bir darbedir” ifadelerini kullandı.
Açıklamada ayrıca İzmir Ege Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi gibi farklı üniversitelerden öğrenciler de söz aldı. Öğrenciler, kurumlar arası öğrenci dayanışmasının öneminden bahsetti.
Neler yaşandı?
4 Ocak Pazartesi günü bir araya gelen öğrenciler, kurum dışından okula rektör atanmasını protesto etmişlerdi. Basın açıklaması okuyan grup, Kuzey Kampüs’e yürümüş ve burada bir forum gerçekleştirmişti.
Sonrasında sayısı bini bulan kitle Güney Kampüs’e ilerleyerek Rektörlük binasına yürümek istemiş, polis engeliyle karşılaşmıştı. Okula girişleri engellenen öğrenciler ile polis arasında kavga çıkmış, polis biber gazı ve TOMA ile müdahale etmişti.
5 Ocak Salı günü ise protestoya katılan 17 öğrenci sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. 6 Ocak Çarşamba günü sabahında ise 14 kişinin daha gözaltına alındığı belirtildi.
Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektörü protesto ettikleri için gözaltına alınan öğrenciler hakkında bilgi veren Avukat Çağan Yazıcı ise öğrencilerin evlerine kapı kırılarak girildiğini, uzun namlulu silahlarla yere yatırılarak ve darp edilerek gözaltına alındıklarını söyledi.
Öğrencilerin 6 Ocak günü için Boğaziçi Üniversitesi’ne yaptığı eylem çağrısı üzerine İstanbul Valiliği Beşiktaş ve Sarıyer’de eylem yasağı getirildiğini açıkladı. Okulun büyük bir bölümü ise polis barikatlarıyla çevrildi.