BM Genel Sekreteri: 2. Dünya Savaşı’ndan beri en büyük küresel krizi yaşıyoruz  

Guterres, virüsün tüm insanlara yönelik bir tehdit olduğunu ve muhtemelen ekonomide yakın geçmişte eşi benzeri olmayan bir gerilemeye yol açacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dün BM Genel Merkezi’nde yaptığı konuşmada, koronavirüsün (Covid-19) dünyanın dört bir yanında yaşanan çatışmaları körükleyebileceği yönünde endişelerini dile getirdi. Guterres “Virüs, tüm insanlara yönelik bir tehdit ve muhtemelen ekonomide, yakın geçmişte eşi benzeri olmayan bir gerilemeye yol açacak” dedi.

Konuşmasının devamında koronavirüs salgınının tüm dünyada sağlık ve ekonomi alanında yol açacağı sorunların; istikrarsızlığı, huzursuzluğu ve çatışmaları körükleyebileceğini belirten BM Sekreteri, bunun II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük krizi beraberinde getirebileceğini söyledi: “Daha güçlü ve daha etkili bir yanıtın tek yolu herkesin bir araya gelip dayanışması ve politik hesapları bir kenara bırakıp meselenin bir insanlık sorunu olduğunu anlamasıyla mümkün olabilir.”

‘Zorlanan ülkelere küresel yardım yapılmalı’

Guterres, hastalığın önüne geçmek ve sonuçlarıyla baş etmekte zorlanan gelişmekte olan ülkeleri küresel yardımın yapılaması gerektiğini, ancak bunun yeterince hızlı olmadığını kaydederek, “Yavaş yavaş doğruya yöneliyoruz ancak hızlanmamız lazım, virüsten kurtulmak için bundan daha fazlasını yapmalıyız” diye konuştu.

Geçen hafta G20 zirvesinde alınan gelişmiş ülkelerin Afrika’ya yardım yapacağı yönündeki kararı şiddetle desteklediğini belirten Guterres, bu ülkelerin elini çabuk tutması gerektiğini, aksi taktirde Afrika kıtasının virüsle mücadelede çok büyük zorluklar yaşayacağını söyledi.

Guterres geçen martta da koronavirüs salgınının Afrika’daki yoksul ülkelerde yayıldıktan sonra yeniden Avrupa‘yı vurabileceğini, bu durumda milyonların ölebileceğini söylemişti.

Bugün itibarıyla dünya çapında koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı 42 binin üzerine çıktı, doğrulanan vaka sayısı ise 860 bine yaklaştı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR