GündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

‘Afrika ülkeleri salgına karşı mutlaka desteklenmeli’

0

Covid-19 salgını konusunda Afrika için umutlar hastalığın kıtaya ulaşmamasıydı. Ayrıca SARS-CoV-2 virüsünün sıcak iklimde yaşayamayacağı düşünülüyordu. Ancak Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) verilerine göre en az 40 Afrika ülkesinde binden fazla koronavirüs vakası kayıtlara geçti.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Care Deutschland adlı yardım organizasyonunun genel sekreteri Karl-Otto Zentel, şu andaki insani yardım sisteminin kronik olarak yoksul ve kriz bölgelerinde Covid-19’un yayılmasına karşı hazırlıklı olmadığını söyledi. Zentel bu nedenle “Aşırı derecede zayıf tıbbi altyapının olduğu yoksul ülkeler mutlaka desteklenmeli” dedi.

Kıtada el yıkamak ve sosyal mesafe kolay değil

El yıkamak, koronavirüse karşı alınması gereken başlıca önlem olmasına karşın su ve sabuna ulaşmak bir çok Afrika ülkesi için kolay değil. DSÖ’nün Acil Yardım Programı Başkanı Michel Yao, el yıkamanın su ve sabuna ulaşmanın özellikle kıtanın kırsal kesimlerinde büyük bir sorun olduğuna işaret etti.

Örgütün Afrika sorumlusu Matshidiso Moeti de sosyo-ekonomik nedenlerle şehirlerde birçok Afrikalı için sosyal mesafe koymanın büyük bir zorluk olduğunu, zira milyonlarca kişinin dar alanlarda yaşamını sürdürdüğüne dikkat çekti. BM’nin tahminlerine göre Kenya’nın büyük şehirlerinden biri olan Kibera’daki gecekondularda 500 bin ila 700 bin kişi yaşıyor. Bu yoksul mahallelerdeki küçük kulübelerde akan suya erişim kısıtlı, ayrıca her evde tuvalet bulunmuyor.

Afrika ülkelerinde evden çalışmak ise ekonomik koşullar nedeniyle neredeyse imkansız. Çok sayıda kişi geçimini pazarlarda meyve-sebze satarak, inşaatlarda çalışarak ya da el işçiliğiyle sağlıyor ve bu mesleklerin işini evden yapma şansı bulunmuyor.

Zayıf tıbbi altyapı

Birçok ülkede salgına karşı önlemler alınmaya çalışılsa da hastalığın yayılma riski karşısında hastanelerdeki yoğun bakım üniteleri, doktor, hemşire ya da solunum cihazlarının sayısı normal koşullarda bile yetersiz. Öte yandan Afrikalıların bölgedeki yaygın hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemlerinin de zayıf olduğu hatırlatılıyor. BM’nin verilerine göre, 2018 yılında dünya genelinde AIDS hastalığına neden olan HIV’li 37 milyon 900 bin kişiden 25 milyon 600 bini, Afrika’nın güneyindeki Sahara bölgesinde yaşıyor.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.