ManşetEnerjiTürkiye

Yeşiller Partisi: Hayal ekonomik planın bile en büyük engeli AKP

0

Yeşiller Partisi Türkiye’de Organize Sanayi Bölgeleri‘nde (OSB) 24 Ocak’tan itibaren başlayan üç günlük elektrik kesintileri hakkında açıklama yaptı. Yaşanan kesintilerin fiyatlarda yeni bir zam dalgasının başlamasına neden olacağı belirtilen açıklamada “Hayal ekonomik planın bile en büyük engelinin yine AKP olduğu kanıtlanmıştır” denildi.

İran‘ın Türkiye’ye 10 gün süreyle doğalgaz veremeyeceğini bildirmesinin ardından başlayan kesintilerle ilgili açıklama yapan Yeşiller,  “Türkiye’nin sanayisi haftaya kesintilerle başladı. Yüzde 40’lık gaz kısıtlamasını 72 saatlik elektrik kesintisi haberi izledi. Bu elbette sadece fabrikalarla sınırlı kalacak bir uygulama değil. Doğrudan üretimi etkileyeceği için dolaylı olarak da önü alınamayan zam ve yoksunluk dalgasına yeni bir kademe de eklenmiş olacak” diyerek şu ifadelere yer verdi:

“Bu kısıtlama ve kesintilerle görülüyor ki iyi kötü birkaç rutin hizmeti aksatmadan bugüne kadar getirmeyi başarabilen AKP Hükümeti artık bu rutin işleri dahi yapamaz hale gelmiştir. Türk Lirası’ndaki düşüşü ihracat artacak diye sanki bir müjdeymiş gibi duyurmaya çalışan AKP; ihraç edilecek malları üretecek fabrikalara gaz ve elektrik akışını kesintisiz yapamayarak bu hayal ekonomik planın bile en büyük engelinin yine AKP olduğunu kanıtlamıştır. Yapılanlar o kadar plansız bir hareketin ürünü ki ilaç ve et ve süt ürünlerini dışarda bırakmayı bile sonradan akıl edebildiler.

‘Fosil yakıt temelli dışa bağımlı enerji rejiminden derhal çıkılmalıdır’

Bu kesintiler artık çok da kanıta ihtiyaç duymayan AKP’nin başarısızlığının yanında bir başka gerçeği de apaçık şekilde ortaya çıkardı. Türkiye fosil yakıt temelli dışa bağımlı enerji rejiminden derhal çıkmalıdır. Paris İklim Anlaşması’nın onaylandığı, Yeşil Mutabakat’ın kapıda olduğu bir dönemde artık binlerce kilometre öteden gelen fosil yakıta bel bağlanarak bir üretim ve yaşam inşa edilemez. Sanayide de yeşil dönüşüme bir an önce başlanmalıdır. Böylece sanayi siteleri ve fabrikalar karbon nötr olma hedefleri ile yerinde enerji üretmeye başlayacak ve hükümetin bu beceriksiz politikalarından sıyrılmış olacaktır.

Yeşiller Partisi olarak yıllardır altını çizdiğimiz yeşil dönüşüm kavramı kesintilerle kendisini artık dayatmaktadır. Bir taraftan vatandaşlar faturalar yüzünden enerji yoksunluğuyla cebelleşirken bir taraftan da sanayi durma noktasına geldi. Çözüm yenilenebilir, temiz ve yerinde üretilen enerjidir. Bu yaşanan 3 gün ve duran çarklar Yeşil politikanın haklılığının kanıtıdır.”

Ne olmuştu?

İran‘ın Türkiye’ye 10 gün süreyle doğalgaz veremeyeceğini bildirmesinin ardından BOTAŞ ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) sanayi şirketlerine sözlü bildirimde bulunarak 24 Ocak pazartesi gününden itibaren üç ila dört gün sürecek elektrik kısıntıları uygulanacağını iletilmiş, karara uymayanlara ağır para cezaları uygulanacağı bildirilmişti. 21 Ocak’tan itibaren fabrikaların kullandığı doğalgazda yüzde 40 oranında kısıtlamaya gidilmişti. Kartonsan ve Ege Endüstri doğalgaz tedariğinde gidilen kısıtlama nedeniyle üretime geçici olarak ara verdiğini duyurmuştu.

KAP’A bildirmeye başladılar

Gaz ve elektrik sıkıntısının ardından fabrikalar, Kamuyu Aydınlatma Platformu‘na üretime ara verdiklerini bildirmeye başlamıştı.

Kartonsan’dan KAP’a yapılan açıklamada, ” 1 Nolu Karton Üretim Hattımızda (KM1) dogalgaz tedarik kısıtlaması kaldırılıncaya kadar, 21 Ocak 2022 tarihinden itibaren üretime geçici olarak ara verilmiştir” denildi.

Ege Endüstri ise KAP’a, Ege Serbest Bölge‘de 25-27 Ocak arasında 48 saat elektrik kesintisi yaşanacağını yönünde bildirim aldıklarını belirterek, “Elektrik kesintisi nedeniyle serbest bölge fabrikamızda üretim yapılamayacaktır” bilgilendirmesini yaptı.

Muaf tutulacak sektörler belli oldu

Öte yandan sanayiciye uygulanacak doğalgaz ve elektrik kesintilerinden ilaç sektörü, et ve süt sektörü ile cam, seramik, demir çelik sektörlerinin muaf tutulduğu belirtildi.

Sektör temsilcileri henüz resmi açıklama olmamasına karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in herhangi bir kesinti olmayacağını kendilerine aktardığını anlattı.

Sozcu.com.tr’ye bilgi veren Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut,“Hem elektrik hem doğalgaz kısıntılarından muaf olacağız. Tarafımıza yapılan resmi bir yazılı bir açıklama yok ancak dün akşam hem sanayi bakanımız hem enerji bakanımız ile yaptığımız görüşmede, ilaç sanayisinin enerji kesintilerinden muaf olacağı tarafımıza bildirildi” dedi.

Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cihat Şimşek ile Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük de  muafiyetin et ve süt sektörü için de geçerli olduğunu doğruladı.

Muafiyet, sıcak üretim yapan yani fırını olan cam, seramik, alüminyum, demir çelik ve bakır alanında üretim yapan firmalarla ihracatçı firmalar için de geçerli olacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.