Doğa MücadelesiManşet

KOS ve 37 köy muhtarından Çatalca’daki taş ocağı için suç duyurusu

0

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve 37 köy muhtarı, Çatalca, Kalfaköy’deki Burhanettin Soğancılar Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı’nın kültür varlıkları ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle en acil şekilde kapatılması ve tarihi dokuya verdiği zarar için gerekli cezai işlemin uygulanması talebiyle suç duyurusunda bulundu.

Çatalca Adliyesi önünde köylülerin de desteğiyle bir araya gelen grup, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamada maden ocağının bulunduğu alanın tamamının Kuzey Ormanları’nın ayrılmaz bir parçası olduğu ve şimdiye kadar dönümlerce orman alanının yok edildiği, Terkos Gölü’nü besleyen Büyükdere’nin kirletildiği, alandaki yaban hayatının tehdit altına girdiği, ekosistemin bütünlüğüne zarar verildiği ve antik mühendisliğin yedi harikasından biri kabul edilen Antik Roma Su Yolu’nu da barındıran alana darbe vurulduğu belirtildi. 

‘Telafisi imkansız zararlar’

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Doğamız, ormanlarımız, derelerimiz bir yandan, diğer yandan 1700 yıllık ‘Antik Roma Su Yolu’, hukuk dışı bir şekilde taş ocağı tarafından tahrip edildi ve edilmeye devam ediyor.

İstanbul Kuzey Ormanları dâhilindeki Çatalca, Kalfaköy’de bulunan Burhanettin Soğancılar İR:72635 Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı, 1700 yıllık ‘Antik Roma Su Yolu’ üzerinde kurulmuş olup, faaliyete geçtiği 2006 yılından bugüne antik su taşıma sistemine dair yapılara geri dönüşü olmayan zararlar vermiştir.

Antik mühendisliğin 7 harikasından biri kabul edilen ve kısmi olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılan bu çok önemli tarih mirasına darbe vuran, orman ekosistemini ve su kaynaklarını tahrip eden, yasalara tamamen aykırı taş ocağı derhal kapatılmalı ve faaliyete geçtiği 2006’dan bugüne tarihi eserlere verilen zarardan ötürü ilgili kişi ve kurumlar hakkında cezai işlem başlatılmalıdır.

Aynı zamanda, bölgede, büyük bir orman alanını içerecek şekilde maden ruhsatı bulunuyor, başka taş ocakları faaliyetlerine devam ediyor. Yaşam alanlarımızı tehdit eden her türlü faaliyetin takipçisiyiz. Savunulacak her karışı gerektiği şekilde savunuyoruz ve Kuzey Ormanları’nın tamamı muhafaza ormanı ilan edilene kadar savunmaya devam edeceğiz.”

Ne olmuştu?

Burhanettin Soğancılar Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı “ÇED gerekli değildir” kararıyla 2006’da faaliyete geçti. Ancak ocağın bölgeye verdiği zarar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da tespit edilince İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 5152 No’lu kararı ile 6 Haziran 2020’de bölgeyi koruma altına aldı.

Kurul kararında,”maden yolu olarak kullanılan kısımda kalan tarihi yapıların yok edildiğini, herhangi bir kuruma bilgi verilmediğini, maden sahası içinde kalan su yolunun başka noktalarında da kaçak kazı yapılarak tahrip edildiğini” tespit ederek suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

Ancak ocak halen aktif ve gerek iş makinalarıyla gerek patlayıcı kullanılarak işletilmeye devam ediliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.