Doğa MücadelesiManşetYerel

TMMOB Antalya’dan rapor: Madenciler gitse bile verdiği zarar kalıyor

0

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Antalya‘nın İbradı ilçesi Başbadem mevkiinden başlayıp Söğütbeli‘ne kadar olan bölgede mermer ocaklarının faaliyetlerinin çevresel etkilerinin tespit edilmesi ve bölgenin korunması amacıyla rapor hazırladı.

Raporda, bölgedeki mermer ve taş ocaklarının işletildikten sonra terk edilmesi, hiçbir ekolojik önlem alınmaması ve kendi haline bırakılmasının ekolojik açıdan hassas bölgelerde doğal çevrenin bozulmasına yol açtığı belirtildi.

Önlem alınmadığı takdirde, maden ocağı faaliyetlerinin etkilerinin, işletmeler kapatılıp terk edildikten sonra dahi sürdüğü ifade edilen raporda mermer ve taş ocağı faaliyetlerinin çevre bozulmasına yol açtığı ifade edildi.

38 maden ocağı ruhsatı var

Raporda, bölgede faaliyetlerde bulunan Naya Mermer ocak işletme sahasında sedir ağaçlarının bulunduğuna, firmanın projesi kapsamında bölgede kesim yapılacağına ancak bu kapsamda kesilecek olan ağaç sayısının dahi belirlenmediğine yer verildi.

Raporun sonuç kısmında yapılması planlanan mermer ocakları nedeniyle İbradı ve çevresinin daha fazla tahribata uğrayacağı ifade edildi ve şöyle denildi:

Bu coğrafyanın taşına, toprağına, canlısına, insanına binlerce yılın inançla ve inatla kaydettiği paha biçilmez değerleri bütünüyle korumak ve sürdürmek bu topraklarda yaşayan ve bu ülkenin vatandaşı olan her bir bireyin görevi ve insanlık borcudur. Unutulmayalım ki başka İbradı yok.

İbradı Yardımlaşma Derneği’nin verdiği bilgilere göre, bölgede yaklaşık onu aktif ya da pasif durumdaki şirketlerde olmak üzere 38 maden ocağı ruhsatı bulunuyor. Açılması planlanan mermer ocaklarının ruhsat alanlarının büyük bir kısmı da ormanlık alanlarda bulunuyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.