Dünyaİklim KriziManşet

Kaliforniya’da sıcaklık rekoru: Yangınlar kontrol altına alınamıyor

0

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Los Angeles kentinde sıcaklıklar 49 dereceye ulaştı.  6 Eylül saat 13.30’da ölçümlenen sıcaklık tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaşarak rekor kırdı.

ABD Ulusal Hava Hizmetleri‘nden rekor sıcaklığa ilişkin yapılan açıklamada, “Kaliforniya’nın güneybatısında tarihi bir sıcak hava dalgası etkili oluyor. Bu dalga, uzun yıllar boyunca hatırlanacak” dedi.

Eyalet yetkilileri, elektrik kesintilerini önlemek için halktan kullanmadıkları elektrikli cihazlarını kapatmaları ve ışıklarını mecbur kalmadıkça açmamalarını istedi. Ayrıca vatandaşlara sıcaklıklar devam ettiği sürece evde kalmaları uyarısında bulunuldu.

Fotoğraf: Sacbee

‘Sıcak sebebiyle yangın kontrol altına alınamıyor’

Diğer yandan eyalette yaklaşık 38 farklı noktada üç haftadır devam eden yangınlar da sıcak havanın etkisiyle kontrol altına alınamıyor.

İtfaiye Departmanı yetkililerinden Richard Cordova CNN’e yaptığı açıklamada, bu yıl eyalette 2 milyon 94 bin 955 dönümden fazla alanın yandığını söyledi. Bu, New York şehrinin yüzölçümünün 10 katına tekabül ediyor.

Bu durumun korkunç olduğunu belirten Cordova “Ekim ve Kasım yangın sezonuna bile girmedik ve tüm zamanların rekorunu kırdık,” dedi.

200 kişiye havadan kurtarma operasyonu

Sierra Ormanı‘da bulunan popüler kamp merkezi Mammoth Rezervuarı‘na giden yolun yangın nedeniyle kesilmesi üzerine yaklaşık 200 kişi havadan düzenlenen operasyonla kurtarıldı.

Tahliye edilen yaklaşık 20 kişinin, kırık kemiklerden yanıklara kadar değişen ölçekte yaralanmaları olduğu, iki kişinin ise sedyeyle taşınmak durumunda kaldığı belirtildi.

10 binlerce kişi tahliye edildi

Yetkililer yangının çok hızlı bir şekilde ilerlediğini bu sebeple henüz kontrol altına alınamadığını söylüyor. Bir yandan da yüksek sıcaklıklar nedeniyle farklı noktalarda yeni yangınlar başlıyor ve itfaiye ekiplerinin müdahelesini zorlaştırıyor.

Aralarında Oak Glen, Mountain Home Village, Forest Falls ve North Bench Yucaipa‘nın da bulunduğu pek çok bölgede tahliye emri çıkarıldı. NBC News’in aktardığına göre 10 binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Şu ana kadar sekiz kişinin ise yangın sebebiyle hayatını kaybettiği, en az 3 bin 300 yapının yangın sebebiyle zarar gördüğü belirtildi.

Yangın için ideal gün sayısı artıyor

Ağustos ayının başlarında, Stanford, UCLA ve UC Merced araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, bir orman yangınının başlaması için ideal sonbahar günlerinin sayısının 1979 yılından bu yana dörtten 12’ye sıçradığını buldu.

Sebep iklim krizi

Çalışmanın ortak yazarı ve Stanford iklim bilimcisi Noah Diffenbaugh, Capradio’ya yaptığı açıklamada bu ek günlerin küresel sıcaklıklardaki yalnızca bir derecelik artıştan kaynaklandığını söylüyor:

Küresel ısınma derecesinin artmasının orman yangınları için daha elverişli bir koşul yaratacağını söyleyebiliriz. Şu andaki gidişatımız endüstri öncesi döneme göre 3 derecenin üzerin.de ısınmaya yol aldığımızı gösteriyor. Büyük ihtimalle 4 ve 5 dereceye kadar da çıkacak

Kaliforniya’nın sadece bir derece ısınmanın etkisi ile tarihteki en kötü orman yangınlarından bazılarını yaşadığını belirten Diffenbaugh, iklim krizi kontrol altına alınmazsa daha büyük sonuçlarla karşı karşıya kalınacağına dikkat çekiyor.

Ayrıca eyalet yalnızca yangınlarla değil son yıllarda yaşanan kuraklık, rekor sıcak dalgaları, yangın hortumları, deniz seviyesi yükselmesi gibi felaketleri de yaşıyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.