ManşetKentUlaşımYerel

Diyarbakır’ı ortadan ikiye bölecek olan demiryolu hattı hakkında meslek örgütlerinden ortak açıklama

0

Diyarbakır‘da kentin ortasından geçecek olan tren yoluyla ilgili olarak kentteki meslek örgütleri tarafından ortak açıklama yayınlandı.

Diyarbakır Barosu‘nun sitesinde yayınlanan açıklamada, demiryolunun iki yanında 50 cm yüksekliğinde beton duvar, üzerine 180 cm yüksekliğinde panel çit ve 50 cm yüksekliğinde jiletli tel yapılmasının planlandığı belirtildi ve şöyle denildi:

İlgili proje bütünüyle ele alındığında, raylı sistemin etrafında planlanan ve ihalesi yapılan bu korkulukların fen, sanat ve sosyal hayat gibi olguları dikkate almadan yapıldığı görülmektedir.

Yayalar, hayvanlar, araçlar gibi kentin temel unsurları için hiçbir geçişin gözetilmediği ve bununla ilgili herhangi bir önlemin de alınmadığı görülmektedir.

‘Ailelerin, komşuların, esnafın ilişkilerini koparmaktadır’

Açıklamanın devamında, yetkililerle yapılan görüşmeler, incelenen raporlar ve yapılan keşifler ve teknik değerlendirmeler neticesinde kararın bilimden yoksun olduğu ve herhangi bir ÇED raporu olmaksızın hazırlandığının anlaşıldığı ifade edildi. Kamu yararı ilkesinin hiçbir surette gözetilmediğinin altının çizildiği açıklamada projeyle ilgili diğer eleştiriler şöyle sıralandı: 

  • Ofis semtindeki yaya geçiş noktaları kapatılmaktadır.
  • Ofis-Koşuyolu-Batıkent Sitesi ve bölgede bulunan anaokulu, ilköğretim, liselerde eğitim gören öğrencilerin geçişleri engellenmektedir.
  • Küçük Sanayi Sitesi bölgesinde, sanayi sitesi kullanıcılarının ve esnafın ihtiyaç ve taleplerine yönelik yaya, araç geçişleri kısıtlandırılmaktadır.
  • DSİ 10’uncu Bölge Müdürlüğü çevresinde bulunan eğitim yapıları ile tren yolunun diğer tarafında kalan yerleşim bölgesinden burada eğitimlerini sürdüren öğrencilerin ulaşımı engellenmektedir.

  • Yenişehir Belediyesi ve yakınında bulunun alışveriş merkezi gibi yoğun yaya kullanıcısı olan alanlara yaya erişimi ortadan kaldırılmaktadır.
  • Eski Tekel Fabrikası‘ndan Eğitim Araştırma Hastanesi‘ne, oradan 4’üncü Sanayi Sitesi’ne kadar ki güzergahta hiçbir yaya ulaşımı bırakılmamaktadır.
  • Eğitim Araştırma Hastanesi ve 4’üncü Sanayi Sitesi’ne kadar ki güzergahta yoğunluklu küçükbaş olmak üzere hayvan otlatan vatandaşların geçişleri engellenmektedir.
  • Şehrin bazı bölgelerinde yaşamını sürdüren sahipsiz veya yabani hayvanların yaşamı hiçe sayılmakta ve bu hayvanlar kentin bir bölgesine hapsedilmekte,
  • Tren yolunun her iki tarafında bulunan ailelerin, komşuların, esnafın tüm ilişkileri koparılmaktadır.

ÇED raporu alınmalı

Projenin mevcut haliyle “Diyarbakır halkına hiçbir fayda sağlamayacağını ve halkın yaşam kalitesine olumsuz yönde etki yapacağının” belirtildiği açıklamada çözüm önerilerine de yer verildi. Bu çerçevede yapılması gerekenler açıklamada şu şekilde yer aldı:

  • Çalışmaların bir an önce durdurulması, gerekli saha tespitleri, teknik veriler, ÇED raporu hazırlanarak ihtiyaç duyulan noktalarda uygulama yapılmasının sağlanması.
  • Taşıma amacıyla kullanılmak üzere şehrin dışından geçen ayrı bir hat yapılması ve Yük trenleri ile ve tehlikeli madde sevkiyatının bu hattan gerçekleştirilmesi.
  • Mevcut hattın, çağın gereklerine ve teknolojisine uygun hale getirilmesi suretiyle sadece yolcu taşıma için kullanılması.

Meclis gündeminde

Öte yandan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, söz konusu demiryolu hattını Meclis gündemine taşıdı.

Meslek örgütlerince yayınlanan açıklamaya değinen Güzel, projeyle kentin ikiye bölündüğünü ve kentin yapısının tamamen değiştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Güzel, konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘na şu soruları yöneltti:

  • Devlet Demiryolları 5’inci Bölge Müdürlüğü tarafından yapımına başlanılan proje Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  • Diyarbakır halkına ve şehirdeki sivil toplum kurumlarına başvurulmadan, herhangi bir ÇED raporu hazırlanmadan uygulanmaya konulan bu projenin yapılış amacı nedir? Hangi kamusal fayda gözetilerek yapılmaktadır?
  • Projenin maliyeti ne kadardır? İşsizliğin ve yoksulluk sınırının yüksek olduğu Diyarbakır’da halkın ihtiyaçlarına yönelik yatırımlar yapılması yerine neden böylesi bir proje ile ihtiyaç dışı harcamalar yapılmaktadır?
  • Yaya yolunun tamamen kapanacağı bu proje ile hem ticaretin hem insani ilişkilerin hem şehrin dokusunun zarar göreceği ve projenin herhangi bir kamusal fayda taşımadığı göz önünde bulundurularak bu projenin durdurulması için acilen adım atılacak mıdır?

Meslek Odaları tarafından yayınlanan metinde imzası bulunan meslek örgütleri şu şekilde: Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret Borsası,TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu,  Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği, Amed KESK Şubeler Platformu, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği, DİSK Diyarbakır Temsilciliği, Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş Adamları Derneği, TURSAB Diyarbakır Bölge Başkanlığı, Diyarbakır Organize Sanayi İş İnsanları Derneği, Diyarbakır Turizm Platformu, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Diyarbakır Şubesi, Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.