Manşetİklim Krizi

Greta Thunberg’den Avrupa liderlerine açık mektup

0

17-18 Temmuz tarihlerinde Avrupa Birliği’nin 2021-27 bütçesinin görüşüleceği toplantı öncesinde aralarında Greta Thunberg’in de bulunduğu aktivistler liderlere açık mektup gönderdi.

Luisa Neubauer, Greta Thunberg, Anuna de Wever van der Heyden ve Adélaïde Charlier tarafından kaleme alınan mektupta liderlere iklim hedeflerini güçlendirme çağrısında bulunuldu.

Ünlü isimlerden kampanyaya destek

İmza kampanyasına Nobel ödüllü  Malala Yousafzai, Leonardo DiCaprio ve Billie Eilish gibi ünlülerin yanı sıra genç aktivistler, iklim bilimcilerin ve binlerce kişi dahil oldu. Metinde “İklim ve ekolojik krizi kriz olarak ele almadan çözebileceğimizi iddia etmeyi bırakmalısınız” ifadeleri yer aldı.

Toplantıda aynı zamanda Yeni Nesil AB (Next Generation EU, NGEU) olarak bilinen yeni ekonomik toparlanma aracı da müzakere edilecek. Ortaya çıkacak anlaşma, AB’yi Avrupa Yeşil Düzeni’ne hizmet edecek şekilde ekonominin yeşil ve dirençli bir vizyonla toparlanması için doğru yola sokabilir.

‘Fosil yakıtı durdurun’

Bine yakın kişinin imzacı olduğu kampanyada şu talepler dile getirildi:

  • Fosil yakıt arama ve çıkarma konusundaki tüm yatırımları hemen durdurun, tüm fosil yakıt sübvansiyonlarını derhal sona erdirin ve fosil yakıtlardan hemen ve tamamen çıkın.
  • AB üye devletleri, Uluslararası Ceza Mahkemesinde ekositin uluslararası bir suç haline getirilmesini savunmalı.
  • Tüm rakamlara ve hedeflere tüketim endeksi, uluslararası havacılık ve nakliyeden oluşan emisyonları dahil edin.

‘IPCC’ye göre karbon bütçesi oluşturun’

  • Bugünden başlayarak- mevcut en iyi bilimsel çalışma olan ve bize küresel sıcaklık artışını 1,5°C’nin altına düşmede yüzde 66 oranında şans veren IPCC’nin bütçesine göre yıllık, bağlayıcı karbon bütçeleri oluşturun. Bunun, eşitliğin küresel boyutunu, devrilme noktalarını ve geri besleme döngülerini içermesi gerekir. Ve gelecekteki emisyon azaltma teknolojilerinin varsayımlarına bağlı olmamalı.
  • Demokrasiyi koruyun ve kollayın.

‘Acil durum gibi davranın’

  • İşçileri ve en savunmasız kişileri koruyan ve ekonomik, ırksal ve cinsiyete dayalı her türlü eşitsizliği azaltan iklim politikaları tasarlayın.
  • İklim ve ekolojik acil durumlara acil durum gibi davranın.
  • Dünyanın karmaşık olduğunu ve istediğimiz şeyin kolay olmayabileceğini çok iyi biliyoruz ve biliyoruz insanlığı korumak için gerekli değişiklikler çok gerçekçi görünmeyebilir. Ancak toplumumuzun, küresel ısınmaya doğru gidişattan ve bunun yanı sıra ‘aynı tas aynı hamamcılığın’ sonucu olarak meydana gelen diğer yıkıcı ekolojik sonuçlardan kurtulabileceğine inanmak çok daha gerçekçi değil.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.