ManşetEnerjiİklim Krizi

Portekiz kömürden çıkış tarihini 2023’ten 2021’e çekmeye hazırlanıyor

0
Sines kömürlü termik santrali faaliyetleri durduruldu.

Portekiz enerji kuruluşu EDP, 13 Temmuz günü yaptığı bir duyuruda ülkedeki Sines kömür santralinin faaliyetlerinin durdurulduğunu duyurdu. Ülke başka bir kömür santralini de yakın zamanda kapatmayı planlıyor.

Eğer bu durum gerçekleşirse Portekiz ülkedeki tüm kömür yakıtlı santralleri taahhütte bulunduğu 2023 yılından iki yıl önce kapatabilecek.

Climate Change News’te yer alan habere göre karar, “EDP grubunun karbondan arındırma stratejisinin bir parçası” olarak nitelendiriliyor. Aynı çerçevede enerji üretimindeki yenilenebilir enerjinin payı ise giderek artıyor.

Yenilenebilir enerji maliyeti giderek düşüyor

EDP yaptığı açıklamada yenilenebilir enerji kaynaklarının düşen maliyeti ile Avrupa Birliğikarbon piyasasında artan CO2 izinleri maliyeti birleştiğinde kömür santrallerine verilen önemin de giderek azaldığını belirtiyor.

EDP İcra Kurulu Başkan Vekili Miguel Stilwell, “Geçen yıl, artan CO2 emisyonu maliyetleri ve doğal gaz için daha rekabetçi fiyatlar ile kömür santrallerinin kârlılığı beklentilerinde kaçınılmaz bir düşüş gördük” dedi. Stilwell, santralin kapatılmasının bu bağlamda okunması gerektiğini belirtti.

Stillwell: Kömürden çıkmak düşünüldüğünden kolay

Ülkenin kömürden çıkış için verdiği ilk tarihin 2030 olduğunu ve daha sonra bunu 2023’e çektiklerini hatırlatan Stilwell, şimdi bu tarihi 2021’e çekmeyi düşündüklerini söyledi. Stilwell’e göre bu durum bir ülkenin enerji sistemini temizlemesinin ve iklim konusunda harekete geçmesinin aslında düşünülenden ne kadar daha kolay olduğunu gösteriyor.

Sines kömürlü termik santrali

Yedi ülke daha yolda

Portekiz, Avusturya ve İsveç’ten sonra kömür santrallerini vadedilen süreden önce kapatacak üçüncü Avrupa Birliği ülkesi olacak. Belçika ise 2016’da santrallere son vererek kömürden çıkan ilk ülke olmuştu.

Europe Beyond Coal’a göre 2025 yılına kadar yedi ülke daha kömürü sonlandırmayı planlıyor: Fransa (2022), Slovakya (2023), Portekiz (2023), İngiltere (2024), İrlanda (2025) ve İtalya (2025).

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.