ManşetKadın

Acil yardım hattına üç ayda 2 bin 125 kadın başvurdu

0

Son üç aylık verilere göre, acil yardım hattına mart ayında toplam 904 çağrı geldi. Yapılan bu çağrılarda fiziksel şiddet 578, psikolojik şiddet mağduru 80, komşu ihbarı 113, acil vaka 48, sığınma evi talebi 60, hukuki destek talebi 25 oldu. Nisan ayında yapılan toplam 730 çağrıda, fiziksel şiddet 651, acil vaka sayısı 45, komşu ihbarı 34 olarak yansıdı. Mayıs ayında gelen 491 aramanın da aile içi şiddetle ilgili kayıt açılan vaka sayısı 274, aile içi şiddetle ilgili başvuran kişi sayısı 182,  acil komşu ihbar hattı 35 olarak izledi.

Basına yansıyan haberlere göre, 11 Mart’tan Mayıs ayının sonuna kadar öldürülen kadınların sayısı 50’yi geçti. 

‘Devletin hatlarından yanıt alınamıyor’

Acil yardım hatlarına yansıyan son verileri Mezopotamya Ajansı‘na yorumlayan TKDF Başkanı Canan Güllü, salgının ilk ayında kadınların devletin bünyesindeki acil yardım hatlara başvurduğunu, ancak hiçbir şekilde cevap alamadıklarını söyleyerek, bundan dolayı kadın örgütlerine başvuruların çoğaldığını söyledi. Güllü, devlet kurumlarının salgın döneminde kadına yönelen şiddetin önlenmesi için ciddi bir çalışma yürütmediğini söyledi.

Yaklaşık üç aydır cinsel istismara dair herhangi bir ihbar almadıklarını paylaşan Güllü, gerekçe olarak da bu vakaların üstünün örtülmesini gösterdi. Salgının ilk ayında ciddi sıkıntı ve zorlukların yaşandığına dile getiren Güllü, nisan ayında ihbar hatlarına yansıyan verilere bakıldığında şiddetin devam ettiğini, mayıs ayında ise özellikle fiziksel ve psikolojik şiddetin yoğunluğunu koruduğuna dikkat çekti.

‘Cinayetler azaldı’ açıklaması tehlikeli

Özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun “kadına yönelik cinayetler azaldı” yönündeki açıklamalarının tehlikeli bir yaklaşım olduğunu kaydeden Güllü, şunları söyledi: 

“Hiçbir zaman Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin hangi boyutta olduğunu net bir şekilde göremedik. Çünkü bir veri çalışması yok. Kadın örgütleri de medyaya yansıyan ve ihbar hatlarına gelen verileri açıklıyor. Bu anlamda şiddet boyutunu gösteren genel fotoğrafı olmadı.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.