ManşetDoğaEditörün SeçtikleriEkoloji

Altı saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde yağmur ormanı yok oluyor

0

Uydu tabanlı verilerden yola çıkarak yapılan bir analiz geçtiğimiz yıl tüm dünyada kaybedilen tropikal yağmur ormanlarının miktarının arttığını ve altı saniyede bir futbol sahası eşdeğerindeki alanın yok olduğunu ortaya koydu.

Maryland Üniversitesi’nden alınan verilere göre tropik bölgelerde yaklaşık 12 milyon hektar ağaçlık alan kayboldu. Bunlardan dört milyon hektarını ise eski ve yoğun yağmur ormanları oluşturdu.

Avustralya’da altı kat fazla kayıp

Guardian’dan Adam Morton’a göre tropiklerin ötesinde, Avustralya’nın yıkıcı orman yangınları 2019 yılında kıtadaki ağaç örtüsü kaybında bir önceki yıla göre altı kat artışa neden oldu.

Küresel Orman İzleme ağının bir parçası olan ve analizi yayımlayan Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden Rod Taylor, benzeri görülmemiş yangınların 2020’ye kadar devam ettiğini ve bu verinin yalnızca güney yangın mevsiminden etkilenen alanı gösterdiğini söyledi.

Fotoğraf: Matthew Abbott/ New York Times

‘İklim değişikliği yangın mevsimlerini artırabilir’

Avustralya’nın okaliptüs ağaçlarının genellikle yangına karşı daha dayanıklı olduğunu söyleyen Taylor, bu yılki alevlerin çok daha yoğun olduğu ve rüzgar ve kuraklık ile güçlendiği için yangının hızlı bir şekilde yayıldığını belirtti.

Kıtadaki yangınlar sebebiyle yüz milyonlarca hayvan ölürken, 33 kişi doğrudan, yaklaşık 445 kişi de dumanı soluduğu için hayatını kaybetti.

Taylor “Normal bir ateş yalnızca ağacın kabuğunu kömürleştirirken bu yılki yangınlar birçok ağacı kömür çubuklarına dönüştürdü. Avustralya iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki sürelerde daha fazla yangın mevsimi yaşayabilir” uyarısında bulundu.

En büyük kayıp Brezilya’da

2019 yılındaki tropik ağaçların kaybı verilerin toplanmaya başladığı 2002 yılından bu yana gözlemlenmiş en büyük üçüncü kayıp oldu. İlk iki sırada 2016 ve 2017 yılları bulunuyor. En büyük değişim hala yağmur ormanlarının üçte birinden fazlasını kaybeden Brezilya’da gerçekleşiyor.

Hükümetin yayınladığı veriler de ormansızlaştırma ve tarım ve benzeri kullanımlar yüzünden alan kullanımının geçtiğimiz yıl çok hızlı bir şekilde arttığını gösteriyor.

En büyük artış Bolivya

Geçtiğimiz yıla kıyasla orman kayıplarında en büyük artış yaşayan ülke ise yüzde 80 artış ile Bolivya oldu. Enstitü, yangınların çoğunun kasıtlı olarak ekim yapmak için arazinin boşaltılması sonucunda gerçekleştiğini, iklim krizinin yol açtığı şiddetli kuraklıklar nedeniyle de yangınların iç bölgelere yayıldığını söyledi.

Bolivya hükümeti de tarımın genişlemesini teşvik etmek için bu uygulamaların yolunu açıyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.