Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Yasaklar kalktı, ‘yeni normal’ başladı

0

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, Türkiye‘deki ilk vakanın açıklandığı mart ayından bu yana aşamalı olarak uygulanan kısıtlamalar bugün itibarıyla büyük ölçüde kalktı.

Bu çerçevede idari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli normal mesaiye başladı, şehirlerarası seyahat kısıtlaması kaldırıldı, lokanta, restoran, spor salonu, kıraathane, pastane, çay bahçesi gibi umumi mekanlar ile park ve bahçeler açıldı.

65 yaş üstüne yönelik sokağa çıkma kısıtlamaları ise istisna kapsamındakiler hariç olmak üzere şimdilik devam ediyor. Ancak esnaf ve sanatkar olarak işletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlar maske, mesafe, temizlik şartına riayet şartıyla işlerinin başında durabilecek. Bu gruptan olmayan 65 yaş üstü vatandaşlar ise pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.

20 yaş altına yönelik sokağa çıkma yasağı uygulaması ise 18 yaşa indirildi. 0-18 yaş grubu, çarşamba ve cuma günleri, 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

‘Temaslı’ oyunlar yasak

İçişleri Bakanlığı‘nca 81 il valiliğine gönderilen genelgeye göre, normalleşme kapsamında geçerli olacak kararlar şöyle sıralandı:

  • Faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan/kısıtlanan lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak.
  • Faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezleri gibi işletmeler, bugün itibarıyla, belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00’ye kadar, spor merkezleri ve tesisleri ise 24.00’e kadar hizmet vermeye başlayacak.

  • Kısıtlanan halka açık alan olan park ve bahçe ile rekreasyon ve piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında (plajlar) piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma faaliyetlerine (yerleşim yeri içi park/bahçelerde mangal yapmak hariç olmak üzere) belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak 1 Haziran’dan itibaren başlanacak.
  • Geçici süreliğine faaliyetleri durdurulan giyim pazarları (sosyete pazarı) olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgahlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarlarda belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak yine 1 Haziran Pazartesi gününden itibaren faaliyetlere başlayacak.

‘Tedbirli’ normalleşme

Bununla birlikte normalleşme kapsamında uyulması gereken kurallar bulunuyor.

Şehirler arası seyahat kısıtlamasının, olumsuz bir durum görülmesi halinde yeniden getirilmesi gündemde olacak. İşbaşı yapan memurlar arasında Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan ve takibi yapılan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları ise kurumlarınca değerlendirilecek.

AA Servet Tümer

Yeniden faaliyete geçen kurumların uyması gereken kurallar çerçevesinde spor salonlarına maskesiz girilemeyecek, restoran ve kafelerdeki masalarda da bir masada en fazla iki kişi oturabilecek. Restoran ve kafe benzeri mekanlarda da iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans ve oyun amacıyla yapılan canlı müzik faaliyetler yasak kapsamında olacak.

Sağlık Bakanlığı’nca plaj ve yüzme alanlarında alınması gereken önlemler doğrultusunda, plajda kalabalık oluşmasını engellemek için sosyal mesafe kurallarına uygun kapasite belirlenecek, şezlonglar arası mesafe en az 1.5 metre olacak, tek kişinin kullandığı su etkinlikleri yapılabilecek. Plaj girişlerinde maskesi olmayanlar için maske ve alkol bazlı el antiseptiği veya en az yüzde 70’lik alkol içeren kolonya bulundurulacak.

Seyahat yasağı kalktı

Bir süredir devam eden seyahat izin belgesi uygulamasına seyahat yasağının kaldırılması ile son veren İçişleri Bakanlığı, şehirler arası seyahat yasağı hakkında da detayları yayımladı. 65 yaş üstü vatandaşların almaya devam edeceği seyahat izin belgesi, diğer tüm vatandaşlar için kaldırılmış oldu.

Buna göre şehirler arası seyahat yasağı uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte seyahat izin belgesi yerine uçak, otobüs, tren gibi seyahat araçlarında HES kodu kullanılmaya devam edilecek.

Kapalıçarşı’ya dualı açılış

Pazarların açılmasıyla birlikte, 23 Mart tarihinden bu yana kapalı olan Tarihi Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı da kapılarını açtı. Törenle yapılan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da katıldı. Çarşı’nın Nuruosmaniye kapısında düzenlenen törende İstanbul İl Prof. Dr. Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, Yerlikaya‘nın konuşmasının ardından dua okudu. 

Yerlikaya törendeki konuşmasında, kontrollü sosyal hayat diye tanımlanan yeni normal döneminin başladığını belirterek, “Üretim, hizmet sektörü, Kapalıçarşımız, Mısır Çarşımız, esnafımız kuralara riayet ederek işimize döneceğiz. 3 aya yakın zamandır ekonomik olarak yavaşladık ama Allah’ın izni ile yiğit bulunduğu yerden hızla kalkacak ve tekraren ekonomimizi dinamik hale getireceğiz inşallah” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.