DünyaManşet

46 bin yıllık tarihi yok eden maden şirketinden Aborjinlere: Üzgünüz

0

Avustralya‘nın yerlileri Aborjinler için kutsal olan 46 bin yıllık  bölgeyi demir cevheri aramak için yok eden maden şirketi Rio Tinto, tepkiler üzerine kıyımdan bir hafta sonra açıklama yayımlayarak, “Yol açtığımız rahatsızlık için üzgünüz” dedi. 

Rio Tinto’nun CEO’su Chris Salisbury‘nin imzasıyla şirketin sitesinden yayımlanan açıklamada madenciliğin, ülkeyi ekonomik olarak kalkındırmasının yanında, (arkeolojik kazılara verilen destekler kastedilerek) geleneksel kültürlerin korunmasını da sağladığı savunuldu:

Yol açtığımız rahatsızlık için üzgünüz. PKKP ile ilişkilerimiz Rio Tinto için çok büyük önem taşıyor. Onlarla uzun yıllardır birlikte çalışıyoruz. Yaşanan olaydan ders çıkarmak ve ortaklığımızı güçlendirmek için PKKP ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Dünyanın en büyük maden şirketlerinden biri olan ve Avustralya’da geniş yatırımları bulunan Rio Tinto, mevcut bir madenini genişletmek için 24 Mayıs’ta Juukan Gorge bölgesindeki kutsal alanı patlayıcılarla yok etmişti.

Söz konusu bölge Aborjinler için kutsal olmasının yanında, Avustralya’nın deniz kıyısında olmayan ve son Buzul Çağı’ndan bu yana sürekli insan varlığına sahip olan tek bölgesiydi.

Machu Picchu’dan 75 kat yaşlı

Federal yetkililerin olayı incelediği belirtilirken, eski başbakan Kevin Rudd da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda hükümetin olayı kınamamasını eleştirdi ve firmanın kibirli davrandığını yazdı. Rudd paylaşımında Juukan Gorge’un İngiltere’deki Stonehenge’den 23, İtalya’daki Colosseum’dan 75 ve Peru’daki Machu Picchu’dan 75 kat daha yaşlı olduğuna dikkat çekti. Eski başbakan ülkenin, Aborjinlerden özür dileyen ilk siyasi lideriydi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.