ManşetDoğa MücadelesiVideo

[Yeşil Gazete TV] Ali Ergül ile Bu Gün: 12 bin yıllık tarihin üstünde türbinler dönmeye başlıyor

0

Yeşil Gazete TV’deki Bu Gün programlarının üçüncüsünde Elif Ünal,  19 Mayıs’ta gerçekleştirilen tören ile Ilısu Barajı’ndan enerji üretecek türbinlerin ilkinin çalışmaya başlamasını konuşmak üzere Hasankeyf Yaşatma Girişimi’nden yönetmen Ali Ergül ile birlikteydi.

Bölgede büyük bir kalkınma yaratacağı söylenerek gerçekleştirilen projenin detaylarından bahseden Ergül, hikayenin bir de anlatılmayan tarafı olduğunu söyledi.

‘Göç eden 80 bin kişiyi yeni sorunlar bekliyor’

80 bin kişinin evlerinin ve yaşam alanlarının su ile dolması sonucunda yerinden edildiğini söyleyen Ergül, buradaki vatandaşların hem gelir kaynaklarından olduğunu hem de yeni yerleştikleri bölgelerde yeni sorunlarla yüz yüze bırakıldıklarından bahsetti.

Birçok tarihi eserin inşaat sırasında yok edildiğini belirten Ergül, “Hasankeyf yaşayan bir antik kentti. Eserleri bağlamından kopardılar” dedi. Taşınan eserlerin de Türk-İslam eserleri olduğunu söyleyen Ergül, Hıristiyan-Süryani topluluğuna ait bütün eserlerin dinamitle patlatıldığını ve üstlerinin betonla doldurulduğunu söyledi.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.