ManşetEnerji

Güneş ışığını soğuran paneller gece de elektrik üretebilecek

0

Hakemli bilim dergisi ACS Photonics, ocak sayısının kapağında gece enerji üretebilen güneş pillerinin prototipine yer verdi. Güneş’ten gelen ışınları değil, Dünya’nın uzaya yaydığı kızılötesi ışınları kullanan cihaz, standart bir panelin gündüz ürettiği enerjinin dörtte birini üretebiliyor.

Kızılötesi ısı dalgalarını kullanıyor

Independent Türkçe’nin aktardığına göre Kaliforniya Üniversitesi’nden elektronik mühendisliği profesörü Jeremy Munday, sürecin normal güneş pillerine benzediğini ama ters yönde işlediğini ifade etti.

  1. Geleneksel paneller Güneş’ten gelen görünür ışığın soğurulmasına dayanırken yeni teknoloji, çevresinden daha sıcak nesnelerin yaydığı kızılötesi ısı dalgalarını kullanıyor.

Gündüz Güneş ışınlarıyla ısınan Dünya, gece bu kızılötesi dalgaları uzaya yayarak kendini soğutuyor. Bilim insanları bu yayılan enerjiyi, aslında motorların yaydığı fazla ısıyı yeniden kullanılabilir hale getirmek için çalışan “ısıl ışınım hücresi” isimli cihazlar aracılığıyla elektriğe dönüştürmek istiyor.

Fotoğraf: ACS Photonics

Munday: Güneş ışığını soğurarak güç üretiyor

Üniversitenin internet sitesinde, yeryüzü uzaydan çok daha sıcak olduğu için ısıl ışınım hücrelerinin gece gökyüzüne doğrultuklarında kızılötesi ışınımı soğurabildikleri bilgisine yer verildi. Profesör Munday bunu şöyle açıklıyor:

Sıradan bir güneş hücresi, güneş ışığını soğurarak güç üretir. Işık cihazda bir gerilim oluşturarak elektriğin akmasına yol açar. Bu yeni cihazlardaysa ışık soğurulmak yerine salınıyor ve akımla gerilim ters yönde oluşuyor ancak yine de güç üretmiş oluyorsunuz. Başka malzemeler kullanmanız gerekse de altında yatan fizik kuralları aynı.

Gece de elektrik üretilebilecek

Araştırmacılar ayrıca, doğrudan gelen Güneş ışığını engelleyerek ya da yönünü değiştirerek sadece gece değil, gündüz de çalışabileceğini söylüyor. Yeni tip paneller gün boyu çalışabilme kabiliyetleri sayesinde, güneş enerjisine dayalı elektrik hatlarında yaşanan gece ve gündüz arasındaki denge sorununa da yaratıcı bir çözüm sunabilir.

Profesör Munday ve yeni makalede de imzası bulunan yüksek lisans öğrencisi Tristan Deppe, bu panellerin verimliliğini ve ürettikleri güç miktarını arttırmaya çalışacaklarını açıkladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.