ManşetEkolojiEnerji

Bilim insanları uyardı: Nükleer atık depolama yöntemleri güvensiz

0
Toxic Waste Drums

Ohio Eyalet Üniversitesi‘nden araştırmacılar nükleer santrallerde ortaya çıkan radyoaktif atıkları depolamak için kullanılan mevcut yöntemlerin “ciddi oranda” güvensiz olduğunu söyledi. Araştırma, Nature Materials isimli bilimsel yayında yayınlandı.

Depolama amacıyla yapılan uzun vadeli planların sürdürülemez olduğunu söyleyen bilim insanları sürecin radyoaktif maddelerin çevreye salınmasıyla sonuçlanacağını belirtti.

‘Radyoaktif maddeler salınabilir’

Independent’ten Anthony Cuthbertson’ın haberine göre araştırmacılar tehlikeli atıkları depolamak için kullanılan malzemelerin düşünüldüğünden çok daha hızlı aşındığını yazdı.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nin yönetici yardımcısı ve çalışmanın başyazarı Şiaolei Guo “Bu, mevcut modellerin bu atığı güvenle saklamak için yeterli olmayabileceğini gösteriyor” dedi.

Birçok ülkede, radyoaktivitesini on binlerce yıl sürdürebilen yüksek seviyeli nükleer atık için çöp alanları bulunmuyor. Finlandiya uzun vadeli bir depolama alanı üzerinde çalışmaya başlarken ABD de atıkları için Nevada’da kalıcı bir alan düşünüyor.

Metal kutular aşınıyor

Mevcut depolama çözümü atıkları metalik kaplara kapatıp yer altına gömmeden önce cam veya seramik oluşturmak için başka ürünlerle karıştırmayı içeriyor. Zamanla nükleer atıkların kimyasında meydana gelen değişiklikler yüzünden cam ve seramik maddeler metal kutularda “ciddi” aşınmaya sebep oluyor.

Araştırma belirli koşullar altında paslanmaz çeliğin aşınmasının ciddi boyutlara ulaşacağını belirtiyor. Çalışmanın yazarlarının önerdiği bir çözüme göre aşınmayı önlemek için metalle cam veya seramik arasına konacak uygun bir bariyer malzemesi geliştirilebilir.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.