ManşetDoğaHayvan Hakları

İBB adalardaki atları ve faytonları satın alıyor

0

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi‘nde; 277 adet tescilli fayton plakasının 250 bin TL bedelle, atların tanesinin de 4 bin TL bedelle satın alınması için teklif hazırlandı.  İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan teklif Hukuk-Plan ve Bütçe-Tarım, Orman, Hayvancılık ve Su Ürünleri komisyonları tarafından incelenerek rapor haline getirildi.

Atların ömrü iki yıla düştü

Raporda faytonlar nedeniyle her yıl ortalama 400 atın öldüğü ve atların 20-25 yıl olan ömrünün iki yıla kadar düştüğü belirtildi. 1378 attan 81’inde ruam hastalığı çıktığı, insan ve hayvanlara bulaşma riski taşıması nedeniyle Adalar’da atların faytonlara koşulmasının 3 ay süreyle durdurulmasına karar verildiği hatırlatıldı.

Fayton plakası 250 bin lira, at 4 bin lira

İl Trafik Komisyonu kararı uyarınca Adalar Belediyesi tarafından tescil edilmiş taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan araçlarıyla birlikte toplam 277 adet tescilli fayton plakasının 250 bin TL bedel ile İBB Toplu Ulaşım Hizmetler Müdürlüğü tarafından satın alınması karar verildi.

Atların adedinin 4 bin TL bedelle Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından satın alınması ve ulaşım hizmetinin UKOME tarafından belirlenecek sayıdaki elektrikli araçla yapılması için karar alınmak üzere İBB Meclisi‘ne havale edildi. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün hazırladığı teklif komisyonlar tarafından uygun bulundu. Mecliste raporun oybirliği ile kabul edilmesi bekleniyor.

Altınay: Karar oldukça olumlu

Adalar’da atlı faytonların kaldırılması için 19 Aralık tarihinden bu yana İBB Saraçhane binası önünde Yaşam Nöbeti başlatan hayvan hakları aktivistleri ise eylemlerinin 29. gününde. Yaşam Nöbeti’nde yer alan İstanbul Vegan İnisiyatifi’nden Doğa Altınay belediye tarafından alınan kararı Yeşil Gazete’ye değerlendirdi.

Kararı oldukça olumlu karşıladıklarını söyleyen Altınay, “Bu kararın çıkmasını bekliyorduk. Yapılması işimizi baya kolaylaştıracak çünkü artık muhatabımız adadaki faytoncular olmayacak. Kamuoyunda yaratacağı etki açısından da oldukça olumlu” dedi.

Yaşam Nöbeti devam ediyor

Altınay, bundan sonra atların nereye götürüleceğini, nasıl rehabilite edileceklerini de yakından takip edeceklerini söyledi. Ayrıca bunun için birçok dilekçe hazırladıklarını, dört bine yakın imza topladıklarını söyleyen Altınsay, bu dilekçeleri yakında İBB’ye teslim edeceklerini duyurdu.

Belediye’nin adalarda nostalji amaçlı birkaç faytonun kalması için bu işte kullanmaya daha uygun, güçlü atlar getirmeyi planladığını söyleyen Altınsay “Atların sembolik olarak kullanılmasına da karşıyız. Bu talebimiz de yerine getirilene kadar Yaşam Nöbeti’ne devam edeceğiz” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.