Kanal İstanbulEkolojiManşet

Kanal İstanbul ÇED raporuna itiraz ve görüş bildirme nasıl yapılır?

0

Kanal İstanbul için Ulaştırma ve  Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul gören ‘nihai’ Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, itirazlar için askıya çıktı. 23 Aralık’ta kabul edilen rapor için 2 Ocak’a kadar görüş belirtilebilecek, eleştiri ve itiraz yapılabilecek.

Dilekçe ile itiraz

Projeye ilişkin görüş ve itirazlar 2 Ocak 2020 tarihine kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile iletebilecek. Hafta sonu ve yarım gün sayılan 31 Aralık ve tatil günü olan 1 Ocak’ta itiraz dilekçeleri teslim edilemeyecek.

TMMOB’un hazırladığı itiraz dilekçesi yönergesi ile yapılacak süreçleri açıkladı. Dilekçe örneğini buradan indirdikten sonra kişisel bilgilerinizi doldurup dilekçenizi ilgili yerlere elden teslim edebilirsiniz.

İnternet üzerinden görüş bildirme

Kanal İstanbul Projesi’ne tepki gösteren kişilerin kullanabileceği bir yol da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden görüş bildirmek. Ancak internet üzerinden yapılan başvurular itiraz değil, görüş bildirme olarak değerlendirilecek. Bunun için ise şu adımların takip edilmesi gerekiyor:

1- cimer.gov.tr adresine tıklayın.
2- Giriş bilgilerini tamamlayın ve kodu isteyin. Gelen kodu girdikten sonra sisteme giriş yapacaksınız.
3-İstenilen kimlik bilgilerini doldurun.
4- Sol üst köşede yer alan “Yeni Başvuru” ya tıklayın.
5- Görüş ve Öneri seçeneğine tıklayın.
6- Buraya kendi hazırladığınız metni veya aşağıdaki metni yerleştirebilirsiniz:

T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
Konu: İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasında 23.12.2019 tarihinde duyurulan, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce yapılması planlanan Kanal İstanbul Projesi İDK’da yeterli bulunarak nihai şekli verilen ÇED Raporu tarafımca incelenmiş olup bu konudaki görüş ve itirazlarım aşağıdadır:
Kanal İstanbul Projesi ile
1- İstanbul’un yaşam destek sistemleri olan Kuzey Ormanları, su havzalarını, su havzalarını besleyen su kaynakları, tarım ve mera alanları yok olacaktır,
2- İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Sazlıdere Barajı yok olacaktır,
3- Doğal ve arkeolojik sit alanları, tabiat parkları, milli parklar vb. koruma alanları yok olacaktır,
4- Sadece İstanbul’da değil, Trakya’ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları yok edilecek, bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecektir,
5- ÇED Raporuna göre 1.155.668.000 m3 olan kazı materyalinin taşınmasıyla çıkan toz, gürültü ve oluşacak kamyon trafiği halkın sağlığını ve güvenliğini tehdit edecek, depolanacağı yerde büyük sorun oluşturacaktır,
6- Üç aktif fay hattının geçtiği bölgeye nüfus ve yapılaşma baskısı yükleyerek afet riskini artıracaktır.
Kanal İstanbul doğal çevreyi değiştirerek olumsuz etkileyeceği, çevre ve halk sağlığını bozacağı için bu projeye itiraz ediyor için ÇED Olumsuz Kararı verilmesini talep ediyorum.

7- Ekranın alt tarafında yer alan “Başvurunuz, CİMER aracılığıyla en kısa sürede sonuçlandırılmak üzere seçeceğiniz kuruma doğrudan iletilecektir.” yazan kutuya tıklayın. Orada Çevre ve Şehircilik Bakanlığını’nı seçin.

8- Yasal bilgilendirmeyi okudum, kabul ediyorum seçeneğini işaretleyin.

9 – Son olarak sağ alt köşede “Başvuruyu Tamamla” kutusunu tıkladığınızda başvurunuz işleme alınacak.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.