Kanal İstanbulKentManşet

Ya Kanal Ya İstanbul: Ranta, talana, Kanal’a onayımız yok

0
Ya Kanal Ya İstanbul

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, İstanbul Kadıköy’de gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Kanal İstanbul projesi ile ilgili gerçeklere dikkat çekti. ​​

Platform adına basın açıklamasını okuyan Fatoş Osmanağaoğlu, “AKP’nin İBB başkan adayı Murat Kurum’un adaylığı açıklandığından bugüne, İstanbul halkının ezici bir çoğunluğunun karşı olduğunu bildiği ‘çılgın proje’ Kanal İstanbul projesi ile ilgili sorulara yanıt vermediğini ya da ‘gündemimizde yok’ gibi yanıtlarla geçiştirdiğini görüyoruz. Bakanlığı döneminde ‘en önemli projesi’ olduğunu söyleyen Murat Kurum’u Ulaştırma Bakanlığı yalanlıyor” dedi.

“Kurum’un “gündeminde olmayan” ve hatta Erdoğan’a “başka önceliklerim var” diyebileceğini iddia ettiği sırada Kanal İstanbul projesinin “kalbi” olarak ifade edilen Arnavutköy Dursunköy’de bir projenin ihalesi daha yayımlandı” denilen basın açıklamasında, “Gerçeklerin gizli kalmamak gibi bir huyu var, tıpkı Kurum’un mal varlığı beyanında unuttuğu üçüncü evi gibi” ifadeleri yer aldı.

Kanal İstanbul için bir haftada 10 milyar TL’lik ihale
Yurttaş sokağa çıkıyor: ‘İstanbul’da kanala, talana, Murat Kurum’a izin verme!’
Kurum’un ‘gündemimizde yok’ dediği Kanal İstanbul, Bakanlığın stratejik planında

Ya Kanal Ya İstanbul: ‘İktidar proje için ısrarını sürdürüyor’

Platformun vurguladığı bir diğer önemli nokta ise, İstanbul 11. İdare Mahkemesi‘nin, şehrin ekolojik ve kentsel dengesini tehdit eden Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 1. Etap Projesi ile ilgili imar planlarını iptal etmesi oldu. Bu karar, projenin şehircilik ilkelerine ve hukuka uygun olmadığını gösteren güçlü bir işaret olarak kabul ediliyor. Ancak Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, mevcut iktidarın bu kararlara rağmen projeyi zorla hayata geçirme çabasında olduğunu belirtiyor.

Ya Kanal Ya İstanbul

Basın açıklamasında, Kanal İstanbul ve çevresinde planlanan Yenişehir gibi projelerin, İstanbul’un doğal habitatını, su kaynaklarını ve biyolojik çeşitliliğini tehdit ettiğine dikkat çekildi. Projenin, şehrin son kalan tarım alanlarını, ormanlarını ve su havzalarını yok edeceği, İstanbul ve civarında yaşayan insanlar ve diğer canlılar üzerinde yıkıcı etkiler bırakacağı vurgulandı.

Koordinasyon, İstanbul’un karşı karşıya olduğu su sorununa da değinerek, Kanal İstanbul projesinin ekolojik dengeyi daha da bozacağını, kentsel ısı adasını artıracağını ve şehrin zaten kritik bir noktada olan su ihtiyacını daha da zorlaştıracağını belirtti. İstanbul’un yaşanabilirliğini tehdit eden bu projeye karşı platform, İstanbulluları bilinçli olmaya ve harekete geçmeye çağırıyor.

Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak ortaya çıkacak olan milyarlarca metreküplük hafriyatın nasıl taşınacağı ve bu sürecin çevresel etkileri, projenin üzerindeki en büyük soru işaretlerinden biri. İstanbul için planlanan bu ve benzeri projelerin, şehrin doğal ve kültürel mirasını korumak adına karşı konulması gerektiği mesajı veriliyor.

Basın açıklaması, şu ifadelerle son buldu:

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu olarak ilan ediyoruz: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak işlediği suçlara yenilerini eklemek isteyen Murat Kurum’a biz İstanbullular geçit vermeyeceğiz. Yeni rant ve talan politikalarına izin vermeyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bu seçimde de “atı alan Üsküdar’ı geçti” deseniz de mücadele etmeye devam edeceğiz, size “Kanalı yaptırmayacağız”. İstanbul halkını yerel seçimlerde Murat Kurum’a oy vermemeye, her daim kenti ve doğayı talan eden rant projelerine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.

You may also like

Comments

Comments are closed.