Dünyaİklim ve EnerjiManşet

Londra’daki iklim eylemlerine polis yasağı tepki topladı

0

İklim krizine karşı eylem haftası sürüyor. Londra’da Extinction Rebellion aktivistlerinin eylemlerine polis tarafından getirilen yasak ise tepkilere yol açtı.

Fotoğraf:John Paul Brown

Extinction Rebellion’ın (Yokoluş İsyanı) iklim krizine karşı harekete geçilmesi talebiyle 7 Ekim’de başlattığı uluslararası isyanın ikinci haftası polis yasaklarıyla gündeme geldi. Birleşik Krallık Metropolitan Polis Teşkilatı (MET) eylemcilere sokakları boşaltmaları için uyarıda bulunmuş; Asayiş Yasası’nın 14. Maddesi uyarınca “toplumda kamu düzensizliği, ciddi suç zararı veya ciddi düzensizlik yaratan” gösterilere müdahalede bulunacağı belirtmişti.

Bu uyarı sonrasında polis, Pazartesi gecesi Trafalgar Meydanı’nda çadırlarıyla eylem yapan Yokoluş İsyancılarına müdahalede bulunmuş, bütün çadırlara el koymuş, çok sayıda gözaltı yaşanmıştı. Toplam gözaltı sayısı 1642‘ye ulaştı.

Yokoluş İsyanı: Protesto etme hakkımıza yapılan bir saldırı

Yokoluş İsyanı, polisin kararının ardından yaptığı açıklamada “Anlaşılan o ki, polisin yeni kuralıyla, Yokoluş İsyanı’nı destekleyen iki kişi herhangi bir yerde yan yana durduğunda da kanuna aykırı davranmış olacak” dedi. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:  “MET‘in bu hareketi, barışçıl protestoyu engellemek için benzeri görülmemiş bir girişim, demokrasinin erozyonu, protesto etme hakkımıza yapılan bir saldırıdır. Buna cevaben, adli incelemeye doğru ilk adımları attık. Avukatlarımız MET’e yazı ileterek derhal bir cevap istedi.”

Greta Thunberg’den destek açıklaması: Kurallara aykırıysa, o kurallar çiğnenmeli

Cuma günleri parlamento önüne giderek iklim için okul grevi yapan ve tüm dünyada Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketini başlatan İsveçli aktivist Greta Thunberg de sosyal medya üzerinden destek açıklaması yaptı. Açıklamasında “Eğer iklim ve ekoloji çöküşüne karşı ve insanlık için ayağa kalkmak kurallara aykırıysa, kurallar çiğnenmelidir” dedi.

Uluslararası Af Örgütü: Protestocuların haklarına saygı gösterilmeli

Uluslararası Af Örgütü Birleşik Krallık şubesi tarafından yapılan açıklamada “Londra’da Yokoluş İsyanı protestolarına gelen polis yasağı, ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkımızın yasadışı bir kısıtlamasıdır. Protestocuların haklarına saygı gösterilmeli ve onların acil iklim eylemi çağrıları duyulmalı” denildi.

Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan’dan güvence

Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan ise polisin kendisini yasak hakkında bilgilendirmediğini belirtti. Khan, açıklamasında, “MET memurlarından Londra’da iklim acil durumunu protesto etmek isteyenlerin yasal ve barışçıl bir yol ile yapabilmeleri için bir yol bulmalarını istedim. Ayrıca, Yokoluş İsyanı’nın şehrimizde protesto edilmesinin yasaklanmadığına dair güvence aldım” dedi.

Eylemler Lonra’nın çeşitli yerlerinde devam ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.