ManşetTürkiye

ABD Suriye’nin kuzeyinden çekiliyor: Türkiye harekete geçecek, dahil olmayacağız

0

Erdoğan-Trump telefon görüşmesinin ardından, Washington Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde harekat düzenleyeceğini belirtti ve bölgede bulunan askerlerini çekmeye başladı. ABD DSG’ye onları Türkiye’ye karşı koramaycağını, Türkiye’ye de yakalanan IŞİDlilerden sorumlu olacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın dünkü telefon görüşmesinin ardından ABD, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine bir harekat düzenleyeceğini ve ABD güçlerinin bahsi geçen bölgede bulunmayacağını açıkladı. Reuters, ABD’nin Türkiye sınırındaki askerlerini çekmeye başladığını bildirdi.

“ABD Silahlı Kuvvetleri bu operasyona dahil olmayacak” ifadelerinin yer aldığı yazılı açıklamada ayrıca Türkiye’nin bölgede son iki yılda yakalanan IŞİD savaşçılarından sorumlu olacağı belirtildi. Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan’ın Trump’ın daveti üzerine gelecek ay Washington’da bir görüşme yapmayı kararlaştırdığını kaydetti. Telefon görüşmesinin ardından yapılan açıklama şöyle:

“Bugün Başkan Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü. Türkiye, Suriye’nin kuzeyine uzun zamandır planladığı operasyonu yakın zamanda başlatacak. ABD Silahlı Kuvvetleri bu operasyona dahil olmayacak ve ABD güçleri bölgedeki IŞİD “halifeliğini” yendiği için bahsi geçen bölgede yer almayacak.

ABD, tutuklanan IŞİD’lilerin savaşçılarının çoğunluğunun geldiği Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine vatandaşlarını geri almaları için baskı yaptı, ancak onlar bunu istemedi ve reddetti. ABD onları uzun yıllar sürebilecek bu süreçte tutmayacak, bu ABD’li vergi mükelleflerine büyük bir yük olabilir. Şimdi, IŞİD’in yenilmesinin ardından son iki yılda bölgede yakalanan IŞİD savaşçılarından Türkiye sorumlu olacak.”

ABD’li yetkili: ABD Kürt güçlerini savunmayacak

Öte yandan ABD’li bir yetkili, ABD güçlerinin Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) hiçbir yerde Türkiye’nin taarruzundan korumayacağını bu sabah DSG komutanına ilettiğini belirtti.

Reuters’ın haberine göre, bu yetkili ayrıca ABD güçlerinin Türkiye sınırı boyunca Suriye’nin kuzeydoğusundaki Tel Abyad ve Resülayn’da iki gözlem noktasını boşalttığını söyledi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre Suriye’nin kuzeydoğusundaki diğer ABD güçleri şimdilik mevzilerini koruyor.

SDG: ABD sunduğu şartları yerine getirmedi

ABD’nin açıklamasının ardından SDG’den de çekilmeyi doğrulayan bir açıklama geldi. SDG’nin yaptığı açıklamada, “ABD sunduğu şartları yerine getirmedi ve Türkiye ile sınır bölgesindeki askerlerini geri çekti. Türkiye şimdi kuzey ve doğu Suriye’yi işgal etmeye hazırlanıyor” ifadeleri yer aldı.

BM: En kötüsüne hazırlanıyoruz

ABD’nin yeşil ışık yakması sonrası Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde kısa süre içinde başlatacağı belirtilen harekât öncesinde, Birleşmiş Milletler’den de (BM) tüm taraflara çağrı geldi. Cenevre’de gazetecilere açıklama yapan BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, “En iyisini umuyoruz ama en kötüsüne hazırlanıyoruz” dedi.

Moumtzis tüm taraflara, ‘Türkiye’nin harekat başlatması halinde sivillerin yerinden olmasının engellenmesi’ çağrısı yaptı; BM’nin ‘güvenli bölgeler konusunda geçmişte acı deneyimleri olduğu’nu vurguladı.

‘Acil durum planı hazır’

BM yetkilisi, Suriye’nin kuzeyinde göç başlaması ihtimaline karşı bir acil durum planı yaptıklarını, acil ihtiyaç duyanlara gıda ve tıbbi yardım yapabilmek için bölgeye erişim sağlamaları gerekeceğini açıkladı.

Güvenli bölge pazarlıkları

ABD ile Türkiye Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge kurulması konusunda 7 Ağustos’ta anlaşmaya varmıştı ancak NATO müttefikleri aradan geçen sürede yaptıkları 10’a yakın ortak uçuşa rağmen güvenli bölgenin derinliği ile kontrolün kimde olacağı konularında henüz anlaşma sağlayamadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Eylül’deki konuşmasında ABD’ye 2 hafta süre vererek, “Buradan bir sonuç çıkmazsa kendi hareket planlarımızı devreye sokacağız” demesinin ardından ABD’den tek yönlü adımların hiçbir ülkenin çıkarına olmayacağı uyarısı gelmişti.

Erdoğan, ABD’ye verdiği 2 haftalık sürenin dolmasına bir gün kala Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada da, Suriye’de yeni bir askeri harekâta dair en net ifadeleri kullanmış, “Artık bekleyecek tek bir günümüz dahi yok; Geldiğimiz noktada kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır” demişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.