Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Kanadalı şirketler kabus gibi: Zonguldak ve Samsun’da altın için binlerce ağaç kesildi

0

Kanadalı Centerra Gold, Alaplı’da altın aramak için sondaj çalışmalarına başladı. Birkaç aydır devam eden çalışmalarda izin verilen alanın da dışına çıkılarak, geniş bir bölge tahrip edildi. Samsun’da da Eldorado şirketi, yerli taşeronu Tüprag aracılığıyla Şahin Dağı’nda kesime başladı.

Alamos Gold adlı Kanadalı şirketin altın madeni açmak için Kazdağları’na verdiği büyük tahribat sürerken, bir başka Kanadalı şirketin de  Zonguldak’ta binlerce ağacı yok ederek altın arama çalışmalarını sürdürdüğü ortaya çıktı. Kayseri’nin Develi ilçesinde Öksüt Madencilik aracılığıyla altın madeni projesine devam eden Kanada merkezli Centerra Gold şirketi Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde de taşeron firmalarla altın arıyor.

Altın arama çalışmalarının, 4115 yaşındaki dünyanın en yaşlı porsuk ağacına üç kilometre uzaklıkta yapıldığı belirtiliyor.

Yaşanabilir Bir Karadeniz Ereğli Platformu” üyeleri çevreye verilen zararı gözlemleyerek raporlaştırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017’de “ÇED gerekli değildir” kararı verdiği proje çerçevesinde Aşağıdağ Köyü Çanakçı Dere mevkiinde arama yapılacağı söylenmesine rağmen sondaj, köyün dışında ve Orman İşletmesi sınırlarındaki ormanlarda yapılıyor. Anıt ağaçlara çok yakın bir avlakta çalışıldığını gözlemleyen üyeler, sondaj alanlarına ulaşmak için ağaçlar kesilerek yeni yollar açıldığını anlattı. Şu ana kadar kesilen ağaç sayısının 10 bin dolayında olduğu ifade edildi.

Köylerin büçelerine ‘bağış’

Sondaj faaliyetlerinin dört ayrı yerde beş makineyle devam ettiğini tespit eden üyeler çalışmaların proje tanıtım dosyasında yazılanlardan daha geniş olduğunu gözlemledi. Platform üyeleri, şirketin tepkileri önlemek için civar köylerin bütçelerine yüksek miktarda bağış yaptığını da iddia etti.

Şirketin altın arama bölgesi. Fotoğraf: Karadeniz Ereğli Haber.

Yaban hayatı tehlikede

Sondaj bölgesinin barındırdığı ağaçlar ve yaban hayvanlarıyla biyoçeşitlilik açısından Karadeniz’in en zengin bölgelerinden biri olduğunu söyleyen üyeler, alanda bir o kadar da bilinmeyen canlı türü bulunduğunu ve şirketin alandaki yaban hayatını korumakla ilgili hiçbir çalışma yapmadığını ifade etti. Bölgede Alaplı’nın su ihtiyacını karşılayan kaynakların da bulunması nedeniyle yöre halkı bu kaynaklara altın çıkarma döneminde siyanür sızmasından endişe ediyor.

Rapor düzmece

Platform adına konuşan Çetin Yılmaz, arama çalışmalarının tanıtım dosyasında gösterilen harita dışında ve orman alanlarında yapıldığını, 570 bin TL bütçeyle en az 40 çalışanla şirket giderlerinin ve Orman İşletmesi’ne ödenen ağaç kesme bedelinin karşılanamayacağını söyleyerek şirket raporunun kağıt üzerinde bir düzmeceden ibaret olduğunu belirtti.

Centerra Gold’un köylüleri susturmak için köy bütçelerine yüklü miktarda para aktarmasını şüpheli bulan Yılmaz, Orman İşletmesi’nin ÇED raporu olmadan ağaç kesme izni verdiğini de belirtti. Sondaj döneminde zarar gören ormanların altın çıkarma aşamasında yok edileceğinden endişe duyduğunu ifade eden Yılmaz, Alaplı, Gümeli, Devrek, Ereğli ve Yedigöller bölgesinin tehdit altında söyledi.

Samsun’da da Kanadalı: Eldorado

[Haber görseli]

Kanadalı madencilik firması olan Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye’de yüzde 100 katılımıyla oluşturulmuş olan uzantısı Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş,  Samsun’un Kavak ve Havza ilçeleri arasında kalan Şahin Dağları’nda altın madeni araması yapmak için ruhsat aldı. 1975 hektar alanda yapılacak çalışma 16 Ekim 2024 tarihine kadar sürecek.

Cumhuriyet’in haberine göre, şirketin ruhsat almasının ardından, Kavak Orman İşletme Şefliği, Şahin Dağları’na giden yoldaki ağaçları kesti; şirket de iş makinelerinin ve büyük araçlarının geçebilmesi için yolda genişletme çalışması yaptı. Olayı Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hasan İpek meclise taşıdı. Hasan İpek, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında gerçekleşen meclis oturumunda verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: “İlimize bağlı Kavak ilçesi Başalan ve Sıralı mahalleleri ile Havza’nın Çamyatağı Mahallesi arasında kalan Şahin Dağlarında 10. km’lik bir hat üzerinde çok sayıda ağacın kesildiği ve bu bölgede iş makineleri ile hummalı bir çalışma yapıldığı, çalışma yapan şirketin de Altın madeni araması yapan bir şirket olduğu söylenmektedir. Bu konu hakkında büyükşehir belediyesinin bilgisi var mıdır? Varsa meclisimizin bilgilendirilmesini arz ve talep etmekteyim.” Demir, İpek’in konuya ilişkin sorusuna bir sonraki meclis toplantısında yazılı yanıt vereceğini söyledi.

‘Düzeltme yaptık’

Meclise verilen soru önergesinin üzerine Cumhuriyet’in ulaştığı Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin bir yetkilisi yapılan çalışmaların ruhsat alınarak gerçekleştiğine dikkat çekerek “Yerin altında ne var ne yok bilinmiyor. Yapılacak sondajlar sonucu ortaya çıkacak. Kesilen ağaçların bizimle ilgisi yok. Biz izni alınmış yollarda araçların geçebilmesi için düzeltme yaptık” dedi.

[Haber görseli]

Halkı ikna toplantıları yapılacak 

Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin önümüzdeki günlerde Başalan, Sıralı ve Çamyatağı mahallelerinde oturan yurttaşlarla “ikna” toplantıları yapacağı da öğrenildi. Uşak Eşme yakınlarında bulunan ve Avrupa’nın en büyük altın madeni olma özelliğine sahip olan Kışladağ Altın Madeni de Eldorado-Tüprag ortaklığıyla işletiliyor. Maden açılmadan 15 gün önce Uşak ve Eşme köylerinde yüzlerce kişinin siyanür zehirlenmesi yaşadığı öne sürülmüş, şirket yalanlamıştı. Eldorado Gold- Tüprag şirketinin İzmir’in içme suyunu sağlayan barajlar havzasına komşu Efemçukuru köyünde işlettiği bir altın madeni daha bulunuyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.